Αύξηση 469% των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αντιμέτωπη με έναν πρωτόγνωρο σε όγκο αριθμό μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι πέρασαν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα το α’ τρίμηνο του 2015 βρέθηκε η χώρα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλοπούλου ως απάντηση σε ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να δείχνουν αύξηση 469%.

Η κα Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση προσφυγικού και όχι μεταναστευτικού ρεύματος κάτι που σημαίνει ότι με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην υποδοχή υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης του εισερχομένου πληθυσμού. «Η αυξητική τάση των προσφυγικών ροών καταγράφεται ήδη κατά το έτος 2014, ιδίως από τα θαλάσσια σύνορά μας, με βασικές αιτίες τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ σε συνδυασμό με τη γενικότερη κινητικότητα προσώπων, που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής (το 42% του συνόλου των νεοεισερχομένων ήταν από τη Συρία). Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η είσοδος των προσώπων αυτών από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ήτοι 12.462 έναντι 2.189 για το ίδιο διάστημα του 2014» επισημαίνει η κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία ασκεί παράλληλα αιχμηρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι παρά τις ενδείξεις για αύξηση του προσφυγικού ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έλαβε καμία μέριμνα για έκτακτα μέτρα.

Η απάντηση της αν. Υπουργού αλλά και η μη απάντηση στο ερώτημα για το αν υπήρξε έκθεση των επιτελών αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε: «Επειδή η νυν κυβέρνηση θεωρεί πως δεν ευθύνεται για τίποτε εδώ και 4 μήνες, η κα Χριστοδουλοπούλου επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση «γιατί δεν είχε λάβει καμία μέριμνα για έκτακτα μέτρα υποδοχής και όχι αποτροπής του προσφυγικού ρεύματος, που προβλέπονταν εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων σε Συρία (κυρίως) και Ιράκ»! Αλήθεια πότε θα καταλάβουν, ότι είναι κυβέρνηση και δεν πρέπει να αντιπολιτεύονται την… αντιπολίτευση;».