Αμερικανός Πρέσβης: Μήνυμα η σύμπραξη Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ακόμη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η άμυνα.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ελλάδα εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνον τόσο ασφαλής όσο είναι η Ελλάδα, σε τομείς όπως η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι ασκήσεις ασφάλειας, όπως αυτές που κάναμε πρόσφατα με την ελληνική ακτοφυλακή, με την ελληνική αστυνομία, αναπτύσσουμε ικανότητες ώστε η Ελλάδα να είναι ο ισχυρός εταίρος που θέλουμε να είναι”.
Με εμφαντικό τρόπο ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στον τομέα της Άμυνας λέγοντας ότι η πρόσφατη άφιξη των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο αποτελεί ακόμη μία ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Ο πρέσβης προχώρησε ένα βήμα παρακάτω μάλιστα αναφέροντας ότι η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της άμυνας στέλνει μήνυμα και προς τους γείτονες:
“Το άλλο πράγμα που θέλω να τονίσω για όλες αυτές τις εναλλαγές είτε είναι στο Στεφανοβίκειο ή στην Λάρισα ή όταν θα φέρουμε πίσω στην Ανδραβίδα τα F-16 την ερχόμενη άνοιξη, είναι η ευκαιρία που δημιουργείται για να εργασθούμε με τους συναδέλφους μας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα θέμα για την πρόοδο του οποίου είμαι πολύ υπερήφανος με τους όρους σύμπραξης, το μήνυμα που αυτή η σύμπραξη στέλνει στους γείτονες της Ελλάδας, αλλά επίσης για τις ικανότητες που μάς βοηθά να αναπτύξουμε από κοινού. Διότι, τελικά, αυτή είναι η ουσία της συμμαχίας μας, αυτή είναι η ουσία της σχέσης μας, και πιστεύω ότι στέλνει ένα πολύτιμο μήνυμα όταν έχουμε όλες αυτές τις ασκήσεις, όλα αυτά τα γεγονότα, σαν αυτό που κάναμε στο Ελληνικό πριν από δύο εβδομάδες, για παράδειγμα. Δείχνει πώς κερδίζουμε και οι δύο από αυτές τις συνεργασίες, πώς τα συμφέροντα και των δύο χωρών εξυπηρετούνται. Άρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού, και όπως είπα αυτό είναι ένα από τα θέματα που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μέρος της συζήτησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, διότι έχει μεγάλη σημασία για την Ουάσινγκτον. Βέβαια, κατά την θητεία μου εδώ, το προφίλ της συνεργασίας μας στην Σούδα έχει αναβαθμιστεί και αυτό είναι καλό για τις αντιλήψεις στην Ελλάδα και τις αντιλήψεις για την αξία της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας”.

Πηγή: www.newsit.gr