Ουσιαστικές επαφές Γραμματίδη στις ΗΠΑ για το ελληνικό πρόβλημα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε σειρά εκδηλώσεων κι επαφών με σκοπό την ενημέρωση της αμερικανικής κυβέρνησης και της κοινής γνώμης για την δραματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την αναζήτηση ενεργότερων πολιτικών στήριξής της από την κυβέρνηση τών ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Γραμματίδη στις ΗΠΑ σηματοδοτεί την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη διεθνή κοινότητα για την αναζήτηση ενεργών στηριγμάτων τής Ελλάδας την κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις πραγματικές πτυχές του ελληνικού προβλήματος.

Στη Νέα Υόρκη ο κ. Γραμματίδης σε συνέντευξή του στον MarkCrumpton τος τηλεόρασης τού Bloomberg τόνισε τον ανάγκη οι θεσμοί και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να συζητήσουν με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό πάνω σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας και που θά περιέχει τόσο μεσομακροπρόθεσμα μέτρα όσο και άμεσα μέτρα παρέμβασης ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία.

Ανάμεσα σε αυτές ο κ. Γραμματίδης συμπεριέλαβε την συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, ο κ. Γραμματίδης τόνισε οτι για να ενεργοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια γενναία ένεση ρευστότητας στά πλαίσια μιας νέας δανειστικής συμφωνίας μέ παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της τουλάχιστον γιά είκοσι χρόνια με δραστική μείωση του επιτοκίου δανεισμού και με ένα ευέλικτο πρόγραμμα αποπληρωμής τών τοκοχρεωλυσίων. Το πρόγραμμα αυτό, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, θα πρέπει να το εγγυηθεί το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας ώστε οι δεσμεύσεις της νά θεωρηθούν ισχυρότερες και περισσότερο αξιόπιστες.

Την ιδια πρόταση ο κ. Γραμματίδης επανέλαβε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τόσο στους NewYorkTimes όσο και στο BloombergBusinessWeek.

Τέλος, στά πλαίσια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Γραμματίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανικών funds και επιχειρηματικών ομίλων τους οποίους κι ενημέρωςε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία με σκοπό την ανανέωση της εμπιςτοσύνης τους.

Αργότερα στήν Ουάσιγκτων ο κ. Γραμματίδης μίλησε σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας τών ΗΠΑ με θέμα "Τό ελληνικό πρόβλημα: Πλεύση σε αχαρτογράφητα ύδατα" όπου αναφέρθηκε στις παθογένειες του ελληνικού οικονομικού μοντέλου, στην πρότασή του για μια νέα συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοςύνης και κατανόησης και ζήτησε την βοήθεια του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικοτητας για την παροχή τεχνογνωςίας στήν Ελλάδα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Κατά την διάρκεια της παραμονης του στην Ουασιγκτων ο κ. Γραμματίδης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τού ΔΝΤ, Γερουσιαστές, με τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό για θεματα πληροφοριών κι έρευνας κ. DanSmith, με εκπροσώπους τού Γραφείου Ευρωπαικών Υποθέσεων του StateDepartment και με συμβούλους πολιτικής επικοινωνίας και κυβερνητικών σχέσεων της αμερικανικής πρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών ο κ. Γραμματίδης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ ώστε να εγκαινιασθεί ένας κύκλος συζητήσεων με το ελληνικό πολιτικό προσωπικό που θα στοχεύει στή σύναψη μιάς διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας πού περιλαμβάνει παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα σχετικά με την ενέργεια, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την πάταξη της διαφθοράς, τον ορθολογικότερο ανασχεδιασμό της φορολογίας και της φορολογικής διοίκησης και την ψηφιακή οικονομία.