Ντόρα Μπακογιάννη: “Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ κρατάει ζωντανή τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας”.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


“Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος, ενώ αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά”, λέει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Στην ίδια συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει λόγο για μια “εθνικά επιζήμια πρόταση”, ενώ υποστηρίζει ότι “με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα οριστική λύση του προβλήματος”.

Χαρακτηρίζει ως “ουσιαστικό πρόβλημα” την “αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας” καθώς εκτιμά ότι “μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις στο αλβανικό στοιχείο”, αλλά κυρίως διότι “κρατάει ζωντανή τη λογική του Ίλιντεν”, δηλαδή “τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας”.
Ντόρα Μπακογιάννη για Σκοπιανό και Σαμαρά το ’14

Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει ότι το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής της σύνθετης ονομασίας erga omnes που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή. Ειδικότερα, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η διαπραγματευτική προσέγγιση το 2008 ήταν ότι “η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική”.

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, η κ. Μπακογιάννη λέει ότι “απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του ‘μακεδονικού εθνικισμού’ και γι’ αυτό απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό όφειλαν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές ηγεσίες εγκαίρως”.

Τέλος, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζει ότι “η πραγματικότητα είναι ότι μετά το τριετές πισωγύρισμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν την άνοιξη του 2014. Άρα χάσαμε 3,5 χρόνια και φορτωθήκαμε 100 δισ. ευρώ”.

Πηγή: www.newsit.gr