Εκλογές τον Μάιο η… μαγική λύση του Τσίπρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ο Φεβρουάριος κρίσιμος μήνας για τις πρόωρες εκλογές
- Ο παράγοντας Πάνος Καμμένος θα κρίνει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα
- Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός άφησε από τη ΔΕΘ ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν τέσσερις κάλπες
- Πως θα επιχειρήσει να «αλλάξει» το… παιχνίδι και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ερχόμενο Μάιο φαίνεται ότι δρομολογεί τις διαδικασίες για τις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός με βάση τα όσα είπε χθες (09.09.2018) από τη Θεσσαλονίκη όταν ρωτήθηκε σχετικά. Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να στήσει τέσσερεις κάλπες την άνοιξη – για την ευρωβουλή, τις αρχαιρεσίες στους δήμους και τις περιφέρειες και για τις εθνικές εκλογές- «αναλόγως με το πως θα πάνε τα πράγματα τους επόμενους μήνες».

Δίνοντας μάλιστα το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων ο πρωθυπουργός είπε ότι σημαντικός μήνας είναι ο Φεβρουάριος καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την συμφωνία των Πρεσπών και ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για την επόμενη μέρα της συγκυβέρνησης. Με βάση λοιπόν το χρονοδιάγραμμα, όλα δείχνουν ότι πολύ κοντά στον Μάιο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα κάνει την… απειλή του πραγματικότητα και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δρομολογώντας έτσι πολιτικές εξελίξεις και… εκλογές.

Με βάση ωστόσο τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ο  πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει το πρόβλημα του… πλεονέκτημα. Με δεδομένο ότι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται απογοητευμένοι για διάφορους λόγους (το τρίτο μνημόνιο, η κυβερνητική συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο), η τέταρτη κάλπη τον Μάιο μοιάζει να είναι η μαγική λύση.

Και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν μεγαλώσει η συμμετοχή των πολιτών και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ φτάσουν μέχρι τις κάλπες τότε θα έχουν πολλές πιθανότητες για να μειώσουν την διαφορά με την ΝΔ, η οποία εμφανίζεται με πολύ υψηλή  συσπείρωση δηλαδή γύρω στο 86%.

Αντίθετα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 45% γεγονός που δίνει ελπίδες στα κυβερνητικά στελέχη ότι τα πράγματα μπορεί και να αλλάξουν. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τον Αλέξη Τσίπρα στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα τον ξαναψηφίσουν εάν φτάσουν μπροστά στις κάλπες γιατί το δίλλημα θα είναι σαφές και θα αγγίζει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Για να φέρει λοιπόν τους ψηφοφόρους μέχρι τις κάλπες το  Μέγαρο Μαξίμου επενδύει  στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παραδοσιακά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι πολίτες πηγαίνουν να ψηφίσουν δεδομένου ότι θεωρούν ότι η εκλογή του τοπικού άρχοντα της πόλης τους ή της περιφέρειας, τους αφορά άμεσα και έχει σχέση με την καθημερινότητα τους. Εκτός αυτού όλοι οι υποψήφιοι έχουν μηχανισμούς που κινητοποιούν τους ψηφοφόρους σε τοπικό επίπεδο και τους πάνε με κάθε τρόπο μέχρι τις κάλπες.

Εάν λοιπόν -λένε στην κυβέρνηση- οι Έλληνες ψηφοφόροι βρουν τον δρόμο για τις αυτοδιοικητικές κάλπες τότε όλα μπορούν να αλλάξουν και η μάχη για το πιο θα είναι το πρώτο κόμμα τις εθνικές εκλογές να γίνει πραγματικό ντέρμπυ.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: www.newsit.gr