Τσίπρας για όλα στη ΔΕΘ: Μισόλογα για συντάξεις και ελιγμοί για Καμμένο



Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

- Ξεπέρασε τις τρεις ώρες η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ
- Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
- Οι εξαγγελίες του και η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε
- "Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό"
- "Θέση της αντιπολίτευσης είναι οι περικοπές. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο της ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα "
- "Έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής - Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα"

Έξοδος από τα Μνημόνια, Συμφωνία των Πρεσπών, φωτιές και στην Αττική και… η επόμενη μέρα της χώρας. Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που ξεπέρασε τις τρεις ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να αναδείξει το κυβερνητικό έργο, απάντησε με… μισόλογα για τις περικοπές στις συντάξεις και έκανε τους απαραίτητους ελιγμούς όσες φορές ερωτήθηκε για τον Πάνο Καμμένο και τη διαφωνία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Οι συντάξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τόσο τις δημοσιονομικές επιδόσεις, όσο και τα επιχειρήματα, ώστε να πείσει τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις στις αρχές του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνεται φανερό πως η χώρα μπορεί να ξεπεράσει κατά «πολύ» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε, θα καταρριφθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για το σκεπτικό μείωσης των συντάξεων.

Πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει στους θεσμούς ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ούτε θα συμβάλει στην βελτίωση της δομής του, διότι αφορά πρωτίστως συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας 70 ετών και άνω. Η Αθήνα θα εξηγήσει ακόμα πως η περικοπή δεν συνιστά αναπτυξιακή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση, είπε.

«Πιστεύω πως με αυτά τα επιχειρήματα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να το πετύχουμε».

Και συνέχισε: «Δεν θα προβούμε σε καμία περίπτωση σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό, ωστόσο θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό. Δεν θα έχει καμία επίπτωση η περικοπή αυτή (των συντάξεων) που ζητείται στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε “η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Είπε, επίσης, ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. “Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Πάνος Καμμένος και Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς από αρκετούς δημοσιογράφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την διαφωνία του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αρχικά πως «εκτιμώ τη στάση του κ. Καμμένου και τη σέβομαι παρόλο που διαφωνώ. Έχουμε μια λύση που δίνει μια προοπτική για τη χώρα. Η ΠΓΔΜ αναγνωρίζεται από σχεδόν όλες τις χώρες ως Μακεδονία και μοιάζει λες και εμείς έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Σήμερα βγαίνουν σλαβικά γράμματα αν πατήσεις στο google Μακεδονία. Αυτό θα τελειώσει. Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Ενώ σε άλλη ερώτηση, σχετική με το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός απάντησε:  «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Κυβερνάμε 3.5 χρόνια με ένα κόμμα που έχει εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία και τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, βγήκαμε από τα μνημόνια, προχωράμε σε διαμόρφωση συνθηκών ώστε να σταματήσει η διαφθορά. Έχει κριθεί αυτή η συνεργασία και έχει προχωρήσει μια χαρά. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε και τα λέμε ανοικτά. Δεν διαβλέπω κανένα κίνδυνο. Έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου και εύχομαι να το κερδίσει ο κ. Ζάεφ. Ακολουθεί μια δύσκολη διαδικασία στη γειτονική χώρα. Μέχρι το Φλεβάρη υπάρχει άπλετος χρόνος να συζητήσω με τον κυβερνητικό εταίρο. Ας μην προτρέχουμε διαβλέποντας κινδύνους».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν σκέπτεται τετραπλές κάλπες τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ο βασικός του στόχος» είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τον  Οκτώβριο του 2019, προσέθεσε ωστόσο πως «αυτό θα κριθεί από το πως θα πάνε τα πράγματα το επόμενο διάστημα».
Η φράση του χαρακτηριστικά ήταν: «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της 4ετους θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και πιστεύω ότι έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία. Θα είναι συλλογική και όχι μόνο προσωπική επιτυχία να γίνουμε η πρώτη κυβέρνηση που θα κλείσει τον κύκλο της και τη συνταγματική επιταγή».

Παράλληλα αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές υπογράμμισε πως αυτές «θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία παραμορφώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά».
Οι φονικές φωτιές στην Αττική

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε -όπως αναμενόταν- και για τις φονικές φωτιές στην Αττική και την τραγωδία στο Μάτι. Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του Βήματος Άρη Ραβανό, για το αν γνώριζε την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι όταν έκανε δηλώσεις αργά το βράδυ της 23ης Ιουλίου μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για κακόπιστη και κατευθυνόμενη κριτική που εξυπηρετεί μικροκομματικά οφέλη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε για τη φωτιά στο Μάτι τα εξής:

“Δέχθηκα αυτή την έντονη κριτική για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι), θεμιτή είναι η κριτική ωστόσο γνωρίζω ότι όταν περάσεις ένα όριο η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αλίμονο αν είχαμε εκείνο το βράδυ της εθνικής τραγωδίας αυτό ως μέλημά μας.

Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη μετά από την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον αριθμό των νεκρών που ως τότε γνωρίζαμε. Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται αλλά όταν ξεπερνιούνται τα όρια αυτοί που υφίστανται την κριτική θα πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν αυτό αφορά να βγει πολιτική υπεραξία από κάποιους και όταν πρόκειται για νεκρούς, αυτό κανείς δεν το επικροτεί. Υπουργοί είναι στο Μάτι καθημερινά, όχι για να κάνουν σόου αλλά για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και να δουλέψουν. Είναι δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα και την κυβέρνηση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι διαρκώς στην περιοχή αυτή. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, του ελέγχου των παραβάσεων, η ενεργοποίηση του νόμου Τρίτση για τους φράχτες που φράζουν την δίοδο στον αιγιαλό. Παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Εμείς αυτό το κόστος είμαστε αποφασισμένοι να το αναλάβουμε”.

Πηγή: www.newsit.gr