Βόλφγκανγκ, εσύ; Ο Σολτς «τσαλακώνει» την… Ιθάκη. Αμετακίνητος για τις περικοπές στις συντάξεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Απότομη προσγείωση στο κλίμα ευφορίας της κυβέρνησης μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτροπείας
- «Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου»
- Αυτό τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, στέλντοντας σαφές μήνυμα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα
- Ούτε καν συμμετέχει στις εικασίες για ενδεχόμενο αναβολής στο "τσεκούρι" στις συντάξεις, ενώ στην κυβέρνηση το "καλλιεργούν"

Ο Όλαφ Σολτς παραχώρησε συνέντευξη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» λίγες ημέρες μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη. Ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, με το οποίο ο πρωθυπουργός θέλησε να σηματοδοτήσει τη νέα, χωρίς μνημόνια, εποχή για την Ελλάδα. Οι περικοπές στις συντάξεις, οι συμφωνίες και ο Σολτς στην «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε.
Τι… λένε οι εταίροι;

Το κυβερνητικό αφήγημα έχει ως βασικό άξονα το επιχείρημα πως πλέον η Ελλάδα θα μπορεί να αποφασίζει η ίδια για την τύχη της, χωρίς «εντολές» και εκβιαστικά διλήμματα, όπως συνέβη κατά κόρον την τελευταία οκταετία. Την περίοδο δηλαδή που τα μνημόνια «σκέπασαν» τη χώρα.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά» κι αυτό δεν είναι άλλο από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μέτρα που συμφωνήθηκαν, ψηφίστηκαν και οι εταίροι περιμένουν να εφαρμοστούν.

Ένα από αυτά οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις. Για τις οποίες ήδη τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση λένε πως ίσως και να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν. Όπως έκανε η Έφη Ατχσιόγλου, ο Τάσος Πετρόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και όχι μόνο. Κάτι που όμως οι δανειστές δεν το δέχονται… ούτε για αστείο!

Αυτό ακριβώς λέει στην συνέντευξή του ο διάδοχος του Σόιμπλε, Όλαφ Σολτς, με το μήνυμά του να είναι ξεκάθαρο.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθαρίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών. Αυτές οι συμφωνίες, προσθέτει, «αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα». Θεωρεί επίσης ότι «είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία» λέει ο κ.Σολτς για το τέλος του τρίτου μνημονίου. Δίνεται τώρα η ευκαιρία «με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία», ενώ με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, «η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.
Ξεκάθαρος ο Σολτς για περικοπές στις συντάξεις, ΔΝΤ και πρωτογενή πλεονάσματα

Ο κ. Σολτς δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Προειδοποιεί δε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Σολτς περικοπές στις συντάξεις

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Σολτς διευκρινίζει ότι «παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δισ. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος».

Πηγή: Εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»
Φωτογραφίες Αρχείου: Reuters