ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Τι ισχύει για όσους κάλεσαν για εφορευτική επιτροπή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στις εκλογές εκτός από την ψήφο των πολιτών ζητείται σε μερικούς να εκτελέσουν ακόμα ένα καθήκον για την ομαλή διεξαγωγή της γιορτής της δημοκρατίας. Πολλοί από τους πολίτες καλούνται σε κάθε εκλογική διαδικασία για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σαν μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Μια διαδικασία χρονοβόρα, αλλά εξόχως σημαντική. Οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν την παρουσία τους, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η άρνησή τους.

Τι ισχύει όμως;

Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλ­θουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφο­ρευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Άρθρο 119

Με φυλάκιση από τρεις μήνες μέχρι τρία χρόνια και με χρηματική ποινή τιμωρούνται:

α) Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που διευθύνουν την εκλογή καθώς και αυτός που τη διευθύνει ή λαμβάνει μέρος στη διεύθυνση αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής:

αα) Αν εν γνώσει τους δεχτούν ν” ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα πρόσωπο που, ή δεν είναι γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους ή ψευδώς εμφανίζεται αντ” άλλου που είναι γραμμένο σ” αυτούς, ή άσκησε ήδη αυτό το δικαίωμα.

ββ) Αν εν γνώσει τους αποκλείσουν κάποιον από τους γραμμένους στον εκλογικό κατάλογο εκλογείς, ν” ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

γγ) Αν αδικαιολόγητα περιορίσουν οπωσδήποτε τη χρονική διάρκεια της ψηφοφορίας ή τη διακόψουν ή την αναβάλουν.

δδ) Αν αδικαιολόγητα μεταβάλουν τον τόπο της διεξαγωγής της ψηφοφορίας που νόμιμα έχει οριστεί, και

εε) Αν αδικαιολόγητα διώξουν από τον τόπο της ψηφοφορίας υποψήφιο ή αντιπρόσωπο ή αναπληρωτή του ή δεν αναγνωρίσουν αυτούς που έχουν διοριστεί νόμιμα αντιπρόσωποι, ή αναπληρωτές υποψηφίου.

β) Αυτός που δεν έχει κατά το χρόνο της ψηφοφορίας τα προσόντα που ορίζονται με το παρόν και δεν απέχει από την εκτέλεση των καθηκόντων του ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής, αν αποδεικνύεται από τα πρακτικά της εκλογής ότι με παρατήρηση ή ένσταση ζητήθηκε η αποχή αυτού.

3. Κάθε άλλη παράβαση των διατάξεων του παρόντος, που ειδικά δεν προβλέπεται απ” αυτό ή τον Ποινικό Κώδικα ή απ” άλλο ποινικό νόμο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες ή με χρηματική ποινή.

Ψηφοφορία μελών εφορευτικών επιτροπών

1. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ψηφίζουν στα τμήματα που εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους. Για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γί­νεται μνεία στο βιβλίο πρακτικών και αναγράφονται τα στοιχεία τους ιδιαίτερα στο πρωτόκολλο ψηφο­φορίας.

2. Αν επαναληφθεί η ψηφοφορία σύμφωνα με το Αρθρο 102, γιατί ακυρώθηκε η εκλογή σε μερικά μόνο τμήματα της εκλογικής περιφέρειας, αυτοί που ψήφισαν σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο σε τμήματα, που δεν ακυρώθηκε η εκλογή, δεν μπορούν να ψηφίσουν στα τμήματα που επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία και αν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτών των τμημάτων.

Στην περίπτωση που τελικά αποφασίσετε να μην παραστείτε υπάρχει ο κίνδυνος να βρείτε τον μπελά σας, αν και τέτοιες περιπτώσεις σπανίζουν, καθώς βρίσκονται και άλλες λύσεις απο τους υπεύθυνους των εκλογικών τμημάτων. Στις προηγούμενες εκλογές, σε 20 εκλογικά κέντρα όπου δεν πήγαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, αντικαταστάθηκαν από τους πρώτους πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν.

Πηγή: kalpes15.gr