Ν. Ντιμιτρόφ: “Οι συμπολίτες μου θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πεπεισμένος ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα εγκρίνουν στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο.

Τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης τόσο στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων όσο και στην ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υποδεχόμενος τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο κ. Μάας ανέδειξε την ανάγκη να αποφασιστούν τώρα συγκεκριμένα βήματα “ώστε να δοθεί στους πολίτες της πΓΔΜ το σήμα ότι αξίζει να συνεχίσουν”.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι συμπολίτες του θα λάβουν τη σωστή απόφαση και θα ψηφίσουν “ναι” στην συμφωνία με την Ελλάδα. Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αρνητική, μέχρι τώρα, στάση του Προέδρου της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ απέναντι στη συμφωνία. Ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως “ούτε ο Πρόεδρος ούτε η Βουλή επιτρέπεται να αντικαταστήσουν τη βούληση των πολιτών και να σταθούν εμπόδιο”.

Ο Χάικο Μάας συνεχάρη για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις Αθηνών και Σκοπίων για την “ιστορική συμφωνία” που πέτυχαν και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τις προσπάθειές του τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ σημείωσε ότι “ξεπεράστηκε ένα σημαντικό -ίσως και το τελευταίο- εμπόδιο” στο δρόμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημείωσε, είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της περιοχής, αλλά και της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τόνισε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακολουθούσαν στενά το θέμα και θα χαρούν ιδιαίτερα εάν η συμφωνία στηριχθεί και από τους πολίτες της πΓΔΜ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε ακόμη να μεσολαβήσει στους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ επαίνεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, καλώντας την να τις συνεχίσει:

“Πιστεύω ότι και οι αποφάσεις που επίκεινται στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα μπορέσουν να δώσουν στους πολίτες της πΓΔΜ ένα σημαντικό σήμα ότι αξίζει να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν θέλουμε άλλοι (σ.σ. Τουρκία) να εξαπλώσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι προς το συμφέρον του συνόλου της ΕΕ να καταλήξουμε τώρα σε συγκεκριμένα βήματα στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.
Ντιμιτρόφ: Ζούμε ιστορικές ώρες

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του Βερολίνου και δήλωσε ότι η χώρα του “ζει ιστορικές μέρες, εβδομάδες και μήνες”. Είμαστε σε καλό δρόμο να κλείσουμε μια διαμάχη η οποία ήταν σαν μια πέτρα στο δρόμο μας και εμπόδιζε την πρόοδό μας. Τόνισε δε κατ΄ επανάληψη ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί διενέξεις με τους Έλληνες, ότι επιθυμεί ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελεύθερα ΜΜΕ και υπεύθυνους πολιτικούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr