Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αν θέλει να μπει στην Ε.Ε.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Χαμί Ακσόι, ο οποίος επιτέθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο για το "Δίκτυο NATURA 2000".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε ως εξής:
«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο Χαμί Ακσόι δήλωσε:

«Είναι γνωστό πως η Ελλάδα στα πλαίσια των προβλημάτων του Αιγαίου εκμεταλλεύεται πολλά περιβαλλοντολογικά προγράμματα του Αιγαίου.

Για το θέμα αυτό, στις 31 Μαρτίου του 2018 είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση.  Η στάση μας για το θέμα αυτό εξηγήθηκε από το υπουργείο μας την περασμένη εβδομάδα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Όμως μαζί με αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδος, Προκόπης Παυλόπουλος,  αυτή τη φορά έκανε ανακοινώσεις που δημιουργούν με το δίκτυο Natura 2000 μια σχέση με τα σύνορα και τα εδάφη.  Δεν έχουν καμία νομική βάση αυτές οι δηλώσεις.

Επίσης αυτές οι δηλώσεις είναι μια ομολογία πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται πολιτικά τα οικολογικά προγράμματα της Ε.Ε. όπως αυτό του NATURA 2000.

Η χώρα μας δεν θα δεχθεί, ούτε και από δω και στο εξής όπως δεν δέχθηκε ούτε και μέχρι σήμερα τη δημιουργία τετελεσμένων από την Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς  με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο.

Mε την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίηση μας, η ΕΕ να μην γίνει όργανο εκμετάλλευσης της Ελλάδος στα προβλήματα του Αιγαίου».

Πηγή: www.newsit.gr