Παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά στις 18:30 στην κρατική τηλεόραση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Λίγο πριν από την τρίτη καταληκτική ψηφοφορία

Η νέα δημόσια τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά πριν από την τρίτη και καταληκτική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στη ΝΕΡΙΤ.

«Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Τρουπή και Γιώργο Ευθυμίου. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 18:30, στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέντευξή του, ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθνική περιπέτεια. Με τη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί ξανά προς τον ελληνικό λαό εν όψει της ψηφοφορίας που διεξάγεται στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης των βουλευτών αφού όπως είπε στην δήλωσή του την περασμένη Τρίτη στην τελευταία ψηφοφορία «δεν υπάρχει παρών, η ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τα θετικά στην περίπτωση εκλογής και τους κινδύνους εάν «οι βουλευτές υποκύψουν στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και αναλάβουν το κόστος να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Όπως έλεγε συνεργάτης του «εάν κλείσει το θέμα της εκλογής Προέδρου τότε αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα επιστρέψει η Τρόικα στην χώρα και μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Η εκκρεμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα με κόστος για την οικονομία της θα ξεπεραστεί».

Σε αντίθετη περίπτωση, λέει πάντα η κυβέρνηση, το κόστος θα είναι μεγάλο και μόνο από την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση προβάλλει τους κινδύνους που θα έχει κατά την άποψή της πάντα τυχόν εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν διαθέτει πρόγραμμα, δεν έχει στρατηγική διαπραγμάτευσης, δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς με τους δανειστές. Εφόσον αναλάβει θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστεί αμέσως να υπογράψει παράταση της συμφωνίας που ισχύει και στην συνέχεια θα οδηγηθεί είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε ρήξη με τους εταίρους και δανειστές και έξοδο από το ευρώ». Βεβαίως το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει ότι εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος η προεκλογική της εκστρατεία θα βασιστεί «στην στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου» ήτοι στην επισήμανση των συνεπειών από ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Ήδη από τα κυβερνητικά στελέχη προβάλεται ότι η χώρα θα επιστρέψει στην δραχμή, οι μέχρι τώρα θυσίες θα πάνε χαμένες ενώ ρήξη με τους δανειστές θα αναγκάσει την όποια επόμενη κυβέρνηση να στραφεί στις καταθέσεις.