Στο τραπέζι παράταση του προγράμματος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επόμενη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης ακούει στο όνομα «μηνιαία παράταση του μνημονίου για τεχνικούς λόγους». Είναι κάτι που επιβεβαίωσαν σήμερα με δηλώσεις τους τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Ωστόσο και αυτό το ενδεχόμενο, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, προσκρούει αφενός στη βούληση των Βρυξελλών (κυρίως του ΔΝΤ και του Βερολίνου) για εξάμηνη παράταση προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τον προϋπολογισμό -τόσο είχε χρειαστεί και με τον προϋπολογισμό του 2014- αφετέρου στο γεγονός ότι τα μέτρα που ζητά η πλευρά των δανειστών δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή είτε πριν είτε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πέραν τούτου, ο κ. Βενιζέλος με τη σημερινή του δήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τη δική του γραμμή στήριξης τη οποία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αν θέλει η Αθήνα, θα τη χρησιμοποιήσει.         

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ εντύπωση προκάλεσε και μία ανάρτηση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση, στο Facebook, με την οποία ζήτησε την αντικατάσταση των Σαμαρά – Βενιζέλου από την παρούσα Βουλή.

Την εσωστρέφεια στην εγχώρια πολιτική σκηνή ενίσχυσε και μία δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη σε βουλευτές της ΝΔ στη Βουλή ότι οι δανειστές «δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν ενδιαφέρονται για το ποιος είναι στην εξουσία». Δήλωση που ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εξηγήσει ότι δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ήδη βέβαια, στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν την εμφάνισή τους σενάρια επιστροφής της χώρας στο 2011 και τα όσα συνέβησαν τότε με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και αν υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι προέχει να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι στο σημερινό Euroworking Group (EWG) θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα όσο και η παράταση τους υφιστάμενου προγράμματος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.