Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


-Ποιοι παρέμειναν, ποιοι έφυγαν και τα νέα πρόσωπα -Μοίρασαν ρόλους και ευθύνες Σαμαράς - Βενιζέλος


Τη βούληση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μοιράσουν τους ρόλους αλλά και τις ευθύνες σε μία κατ' εξοχήν κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αποτυπώνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Η νέα δικομματική κυβέρνηση ορκίζεται σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

 Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου και σταδιακά οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων.

Εντός της ημέρας αναμένεται και η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1:3.

Χαρακτηριστικό επίσης της νέας κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι το 1/6 των μελών της είναι δημοσιογράφοι.

Θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εισέρχονται στην κυβέρνηση είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (υπουργός Υποδομών/Μεταφορών), ο Γιάννης Μανιάτης (υπουργός Περιβάλλοντος) και η Φώφη Γεννηματά (αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας).

Σταθερό και ανεπηρέαστο από τον ανασχηματισμό παραμένει το οικονομικό επιτελείο, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης αποσπάστηκε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ συστάθηκε εκ νέου υπουργείο Πολιτισμού.

Τα νέα πρόσωπα

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας).

Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής.

Η πρώτη «απώλεια»

Χωρίς να γίνουν γνωστοί οι ακριβείς λόγοι,  γύρω στα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως η Σοφία Βούλτεψη που είχε ανακοινωθεί για τη θέση της υφυπουργού Υγείας δεν την αποδέχθηκε και τη θέση της παίρνει η Ζέτα Μακρή.

Ποιοι έμειναν εκτός

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Κώστας Μουσουρούλης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Τζαβάρας, Μανούσος Βολουδάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Τσιάρας, Παναγιώτης Καράμπελας, Δημήτριος Ελευσινιώτης, Κώστας Καραγκούνης και Κυριάκος Βιρβιδάκης.