Τώρα: Σε εξέλιξη οι δηλώσεις Σαμαρά-Γιούνκερ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά τη συνάντησή τους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζαν Κλον Γιούνκερ παραχωρούν συνέντευξη Τύπου ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.


 «Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ», είπε ο Πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.

«Πέρα από παλαιό φίλο της Ελλάδος τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.

Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πριν παρουσιάσει την επόμενη σύνθεση της επιτροπής και την ατζέντα του για την πενταετία ήταν η Αθήνα», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε τη στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή από το ευρώ.

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μίλησε στα γαλλικά.

Ο κ. Γιουνκέρ απευθυνόμενος στον έλληνα Πρωθυπουργό ως «φίλο και αδερφό» είπε πως ήρθε στην Ελλάδα για λόγους προσωπικούς καταρχάς.

«Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω φιλικούς δεσμούς, δεσμούς αδελφότητας, με τον έλληνα πρωθυπουργό τον οποιό θεωρώ φίλο και αδελφό μου. Είχα σχέσεις φιλικές και με το πρώην υπουργό οικονομικών σχέσεις πολύ φιλικές, πολύ ειλικρινείς και θυελλώδεις προς το συμφέρον της χώρας σας και της Ευρώπης», δήλωσε.

«Ήρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή» τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.

O κος. Γιούνκερ είπε πως «έδωσα δύο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

Στη συνέχεια είπε πως συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά και για το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ωστόσο δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του.

Περισσότερα σε λίγο...