Έτσι θα μειώσετε τον φόρο με έξοδα και δαπάνες


Οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για φέτος θα είναι ελάχιστες – Ποια είναι τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία


Οι καιροί δυσκολεύουν και ο Έλληνας εργαζόμενος καλείται να ανέβει εκ νέου τον δικό του Γολγοθά.

Φόροι-«φωτιά» βρίσκονται προ των πυλών, ειδικά μέσω των τεκμηρίων και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών προβλέπονται φέτος για όλους και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Με… κιάλια θα δουν τις φοροαπαλλαγές οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών.

Όμως υπάρχει πάντα το παράθυρο των εξόδων που μπορεί να μειώσει τον φόρο και είναι καλό να το χρησιμοποιήσει κανείς καθώς φέτος προβλέπονται ακόμη και αυξήσεις 100% στη φορολόγηση.

Το κλειδί για τη μείωση του φόρου είναι τα έξοδα, μέσω των δαπανών που θα καταχωρήσει στα βιβλία του κάθε επαγγελματίας μπορεί να τον απαλλάξει από μεγάλο ποσό, αρκεί βέβαια να μην πιαστεί στα δίκτυα των τεκμηρίων.

Αυτά είναι τα βασικότερα έξοδα που αναγνωρίζει η εφορία:

Ασφαλιστικές εισφορές ( Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΣΜΕΔΕ κ.λ.π).

Τα ενοίκια του καταστήματος ή του γραφείου και οι δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.

Αν ο επαγγελματίας έχει έδρα το σπίτι του τότε θα μπορεί να εκπίπτει τα έξοδα αυτής της κατηγορίας, κατ’ αναλογία όμως, τα οποία είναι συνήθως το 1/3 του συνολικού εξόδου.

Κινητό τηλέφωνο. Ως έξοδο λογίζεται το 50% του συνολικού εξόδου και έως των αριθμό εργαζομένων που απασχολεί.

Δαπάνες για Ι.Χ αυτοκίνητο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εκπίπτει δαπάνες όπως βενζίνες, service κ.λ.π, βέβαια δεν θα μπορεί να εκπίπτει το Φ.Π.Α των δαπανών και δεν θα υπολογίζεται η δαπάνη ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητο είναι έως 1.600 κ.εκ θα χάνει το 30% της δαπάνης, ενώ εάν είναι πάνω από 1.600 κ.εκ δεν θα αναγνωρίζεται το 65% της δαπάνης.

Η δαπάνη για αγορά πάγιου περιουσιακού στοιχείου (Η/Υ , laptop, αυτοκίνητο, φωτοτυπικό μηχάνημα κ.λ.π) της επιχείρησης εκπίπτει από τα έξοδα της επιχείρησης. Β

Γραφική ύλη, χαρτικά, έξοδα αποστολής εγγράφων, έξοδα μετακίνησης, αναλώσιμα, μισθοδοσία και έξοδα εργοδοτικών εισφορών και γενικά οποιαδήποτε έξοδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως βασικά έξοδα της επιχείρησης που είναι προς το συμφέρον αυτής.