ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ τι συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις πιστοποιήσεις; Γιατί δε γίνονται στην Ελλάδα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αλέξης Χαρίτσης, ως αρμόδιος Υπουργός, πανηγύριζε πρόσφατα για την «επιτυχία» του Υπουργείου Ανάπτυξης να μην χάσει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης την ευρωπαϊκή του αναγνώριση και παγώσουν οι εξαγωγές κάθε είδους προϊόντων με πιστοποίηση.

Όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες… Γιατί μπορεί τα προϊόντα να διασώθηκαν αλλά στην πιστοποίηση επαγγελμάτων τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ήδη πολλοί επαγγελματίες, ιδίως στα τεχνικά επαγγέλματα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, πιστοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυρίαρχη στην αύξηση των «μεταναστεύσεων» αυτών τη Βουλγαρία.

Ο Υπουργός και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ευθύνη για αυτό καθώς έχουν «λύση» μπροστά τους αλλά μάλλον κοιτούν «αλλού»…

Για παράδειγμα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι δημόσιος φορέας, είναι έτοιμο να κάνει τη δουλειά της πιστοποίησης και έχει κάνει σχετική αίτηση, η οποία όμως… αγνοείται! Και αυτοί που χαίρονται είναι διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως οι διάφοροι TUV των ευρωπαϊκών χωρών που συνεχίζουν να «αλωνίζουν» την ελληνική αγορά.

Το παράξενο είναι ότι και οι φορείς αυτοί ως δημόσιοι ξεκίνησαν στη χώρα τους αλλά στην πορεία, με τα έσοδα των πιστοποιήσεων, έγιναν ιδιωτικοί, με μετόχους!

Αντί λοιπόν στη χώρα μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη της εξαιρετικά σημαντικής για τη λειτουργία της αγοράς και την εθνική οικονομία πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, μέσα από ένα δημόσιο φορέα, ώστε να αναγνωρίζει κάθε επιχείρηση και καταναλωτής τον κάθε επαγγελματία από το «σήμα ποιότητας» που θα έχει, το Υπουργείο Ανάπτυξης αφήνει να αλωνίζουν ιδιωτικά συμφέροντα και φορείς ξένων χωρών.

Πραγματικά απίστευτο – ιδίως για μια κυβέρνηση της Αριστεράς!