ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Σε κίνδυνο η ιστορική εταιρία…


Η Κανδύλας Α.Ε. με έδρα τη Βέροια που δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων (γλυκά κουταλιού, χαλβάς, ταχίνι Βέροιας, παραδοσιακά ζυμαρικά) συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής, αποτελώντας μία εταιρεία «τριών γενεών».

Θα καταφέρει να εορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων;  Θα εξαρτηθεί από το εάν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης που η Κανδύλας έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκπροσωπεί το 93,53% του συνόλου των υποχρεώσεων της Βεροιώτικης εταιρείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η Κανδύλας οφείλει (στοιχεία 30.11.2016) συνολικά 7,2 εκατ. ευρώ από τις οποίες οι άμεσες (αφότου εξαιρεθεί ο μακροπρόθεσμος δανεισμός) διαμορφώνονται σε 503,1 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία διατηρεί (ενήμερες) οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς της τάξης των 55 χιλιάδων ευρώ και 12 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία εξυγίανσης, που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας θα αποτελούσε την ταφόπλακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Κανδύλας.

Το οικονομικό αδιέξοδο

Η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των περιορισμένων κεφαλαίων κίνησης, η αδυναμία καταβολής των χρεολυσίων μακροπρόθεσμων δανείων (από τα οποία ένα καλύπτεται με εγγύηση του Δημοσίου), αλλά και η αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών από τα τελωνεία λόγω καθυστερημένης τραπεζικής χρηματοδότησης οδήγησαν σε ακυρώσεις παραγγελιών από προμηθευτές του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, η Κανδύλας δεν ήταν σε θέση να αποθεματοποιήσει έγκαιρα το βασικό της προϊόν, τον χαλβά από ταχίνι με στόχο την επέκταση εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και την κάλυψη της εποχικής αυξημένης ζήτησης.

Επίσης, η οικονομική κατάσταση της Κανδύλας επιδεινώθηκε λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της Πίττας Αλέξανδρος-Μέλι Αττικής, την οποία προμηθεύει με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε ποσοστό 19% επί του συνολικού τζίρου της, όπως επισημαίνεται στη συμφωνία εξυγίανσης.

Ένα ακόμη πλήγμα στα μεγέθη της Κανδύλας προήλθε από την επένδυση ύψους 4,8 εκατ. ευρώ, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος των διαθεσίμων, καθώς εντάχθηκε μόνο τμήμα αυτής (3,1 εκατ. ευρώ) με συνέπεια να μην αξιοποιηθεί επιχορήγηση της τάξης των 765 χιλ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς έπρεπε να πληρώνει τοις μετρητοίς τους προμηθευτές της, γεγονός που οδήγησε στην μείωση των ποσοτήτων και κατ’ επέκταση στην μείωση της δραστηριότητάς της.

Η Κανδύλας εμφάνισε το 2012 ζημιές της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 οι εκτιμώμενες ζημιές τοποθετούνται σε 248,1 χιλιάδες ευρώ.  

Έτσι, η εταιρεία προσβλέπει στη συμφωνία εξυγίανσης με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προβλέπει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του δανεισμού, ευνοϊκότερα επιτόκια, όπως και ότι εάν τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων ξεπεράσουν τις 500.000 ευρώ, το ήμισυ του υπερβάλλοντος ποσού θα κατατίθεται σε πρόωρη αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Από το 1927

Όπως επισημαίνεται στη συμφωνία εξυγίανσης, προπομπός της Κανδύλας υπήρξε ο Ιωάννης Κανδύλας, παππούς του Στέλιου, σημερινού προέδρου και βασικού μετόχου της εταιρείας, ο οποίος μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Εκεί δημιούργησε εργαστήριο παραγωγής και εμπορίας καραμέλας, βάφλας, χαλβά και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων.

Το 1940 και εξαιτίας της καταστροφής του εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης, ο Ιωάννης Κανδύλας μετοίκησε στη Βέροια, όπου ίδρυσε με τον αδερφό του νέα οικογενειακή επιχείρηση με την ίδια δραστηριότητα. Η εταιρεία εκείνη θεωρήθηκε πρωτοπόρος, καθώς λειτουργούσε ταχινόμυλο, αξιοποιώντας κινητική ενέργεια προερχόμενη από νερόμυλο.

Το 1968 τον Ιωάννη Κανδύλα διαδέχθηκε ο γιός του Νίκος, πατέρας του Στέλιου Κανδύλα. Ο Νίκος Κανδύλας επέκτεινε τη δραστηριοποίηση της εταιρείας εκτός των ορίων του νομού Ημαθίας και το 1981 η Κανδύλας μετατράπηκε σε βιοτεχνία, αποκτώντας νέες εγκαταστάσεις 400 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας.

Το 2007 έλαβε τη σημερινή νομική μορφή και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό την υλοποίηση επένδυσης, προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση νέου βιομηχανοστασίου και την προμήθεια εξοπλισμού.

Η εταιρεία απασχολεί τριάντα άτομα, ενώ η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης θα εκδικαστεί στις 26 Απριλίου.

Πηγή: capital.gr