Προτάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού έως και τα 826 ευρώ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, με τους φορείς να έχουν ήδη καταθέσει τις θέσεις τους στον ΟΜΕΔ, προτείνοντας αυξήσεις από 3% έως και 15,8%.

Την υψηλότερη πρόταση, όπως είναι αναμενόμενο, έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ, ενώ ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και Τράπεζα της Ελλάδος προτείνουν αυξήσεις μεταξύ 3% και 5%. Λίγο υψηλότερες είναι οι προτάσεις των επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων και κυρίως των εμποροβιοτεχνών και ξενοδόχων, κοντά στο ύψος του πληθωρισμού ή έστω των αυξήσεων που δόθηκαν στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, με ρυθμό ανάπτυξης πέριξ του 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3% με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι με στόχο τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της σταθερότητας των τιμών και δεδομένης της σημαντικής επιβράδυνσης του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 2023, υπάρχει περιθώριο για αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων σε ένα εύρος μεταξύ 3% και 5%. Κοντά στην περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2023 θα μπορούσε να κινηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2023, προβλέπεται πληθωρισμός 5% φέτος.

Στο ύψος του 5% κινείται και η πρόταση του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει αφενός να είναι λελογισμένη (χαμηλότερη του ρυθμού πληθωρισμού) και αφετέρου να συνδεθεί με επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση επιβαρύνσεων, όπως εκείνων του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρων.

Μια αύξηση της τάξης του 5,5%, με αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 752,22 ευρώ σε 14μηνη βάση, θεωρεί λογική το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Ακόμη υψηλότερη αύξηση, μεταξύ 8%10%, προτείνει το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι θα επηρεαστούν κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προτείνει τη λήψη αντίμετρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το επιπρόσθετο κόστος, όπως για παράδειγμα η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.