Χριστούγεννα: Απλησίαστες οι τιμές σε λαμπάκια και στολίδια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη με τα γιορτινά λαμπάκια να επιλέγονται φέτος με βάση την τιμή αλλά και την κατανάλωση ενέργειας.

Λιγότερο από δύο μήνες μας χωρίζουν πλέον από τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους καταναλωτές να ξεκινούν σιγά σιγά τις αγορές των χριστουγεννιάτικων ειδών που θα στολίσουν το σπίτι αλλά και το δέντρο τους.

Τα λαμπάκια είναι και φέτος ένα είδος που έχει μεγάλη ζήτηση, ωστόσο πλέον η επιλογή γίνεται όχι με βάση την ομορφιά τους αλλά την κατανάλωση και την τιμή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το κόστος του ρεύματος που καινέ τα λαμπάκια επηρεάζεται από την τεχνολογία τους αλλά και από το πόσες ώρες θα καίνε κάθε ημέρα, με τους ειδικούς να προτείνουν και για οικονομία και για ασφάλεια, να τα σβήνουμε πριν πάμε για ύπνο.

Εκτόξευση τιμών

Μικρές είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές που έχουν στην πλειοψηφία τους τα γιορτινά λαμπάκια σε σχέση με πέρυσι, όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι τιμές φαίνονται να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Για παράδειγμα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 11,99 να έχει πάει εφέτος στα 19,90.

Από την άλλη, σε σταθερή τιμή, στα 18.90€, πωλούνται 200 λαμπάκια τύπου κουρτίνας, τιμή που είχαν και πέρυσι, μόνο δηλαδή για τον στοιχειώδη στολισμό ένα σπίτι θα δώσει 38€ και 80 λεπτά.

Παράλληλα υπάρχει άλλη μία κατηγορία, τα smart φωτάκια, τα οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε από το κινητό μας τηλέφωνο.

Αν ένα σπίτι θέλει να στολίσει και το μπαλκόνι του με λαμπάκια η έναν φωτεινό Άγιο Βασίλη θα πρέπει να υπολογίσει στα έξοδα του συν 20 - 100 ευρώ ανάλογα την επιλογή που θα κάνει.

Αυξημένη κατανάλωση ρεύματος

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1€ την ημέρα, όταν τα LED μετά βίας θα φτάσουν το 1 ευρώ τον μήνα.

Έτσι, όσοι έχουν ακόμα στα σπίτια τους παλιού τύπου λαμπάκια τα οποία έτσι και αλλιώς δεν πωλούνται πια στα καταστήματα, ίσως πρέπει να σκεφτούν την αλλαγή τους.

Πιο ακριβά φέτος τα χριστουγεννιάτικα είδη

Αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές και στα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα είδη.

Πέρα από τις αυξήσεις στα λαμπάκια, φέτος βλέπουμε ότι ένα δέντρο στα 180 εκατοστά που πέρυσι κόστιζε γύρω στα 79,98 ευρώ φέτος έχει φτάσει σχεδόν 100 ευρώ, με την τιμή του να είναι 99,97 ευρώ.

Τα μικρότερα δέντρα στα 150 εκατοστά φέτος κοστίζουν 47,99 ενώ πέρυσι είχαν γύρω στα 35 ευρώ.

Όπως αναφέρει το MEGA αυξήσεις υπάρχουν και σε στολίδια με κορυφή που προτιμούν πολλοί καταναλωτές σε σχήμα αστέρι, να φτάνει τα 3.90€ από τα 3.00€ ενώ στην αγορά υπάρχουν κορυφές όπως θα πουν οι έμποροι από 0,60€ έως και μεταλλικές με 90€.

Έτσι, ανάλογα το πόσα θέλει να ξοδέψει κανείς μπορεί ο στολισμός να ξεκινήσει από λίγες δεκάδες ευρώ ως και ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν το ποσό ενός μισθού.