Επιδότηση σε λογαριασμούς ρεύματος: Πόσα χρήματα εξοικονομεί ένα νοικοκυριό – Παραδείγματα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μέχρι και 74% φθάνει η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος που ανακοίνωσε το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς από πηγές του υπουργείου:

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ
  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 220 ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, για τον μήνα Οκτώβριο υπάρχουν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές. Η επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.