«Κλειδώνει» το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού – Πού θα φτάσει

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 12.30 συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού που αναμένεται να ισχύσει από 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και τα όσα είπε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη συνάντηση θα οριστεί το τελικό ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις πιθανότατα στις 29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος», είπε ο κ.Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χθες, ο κ.Χατζηδάκης είχε σχολιάσει πως «για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης, λαμβάνεται υπόψη τόσο ο πληθωρισμός όσο και η προηγούμενη συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η όλη διαδικασία για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού κινείται «σε απόλυτα θεσμικό επίπεδο» και δεν πρόκειται αυτό να αλλάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή, ενώ στη λήψη των τελικών αποφάσεων θα πρέπει ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων και ο δεύτερος με την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην αποκαλούμενη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1η.1.2022.