Παρουσιάζεται σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε ειδική παρουσίαση σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο θα δημοσιοποιήσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης της χώρας συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Οι πρώτοι πόροι από την ΕΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ, αναμένονται τον προσεχή Ιούλιο – Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πλάνο έχει βασική στόχευση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Πάνω από τις μισές επενδύσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%), ενώ από τα 32 δισ. ευρώ, τα 19 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα χαμηλότοκα δάνεια.

Από τις περίπου 170 δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, σχεδόν το 1/3 των πόρων θα διοχετευτεί σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», τη χωροταξική μεταρρύθμιση, τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, τις έξυπνες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας.

Στους βασικούς άξονες είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των φορολογικών Αρχών με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν της ηλεκτρονικής σύνδεσης των ταμειακών μηχανών, μεγάλο όπλο θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων.

Πάντως, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ελληνικό σχέδιο, αντιμετωπίζει προκλήσεις πριν ακόμη από την ενεργοποίησή του, επαναφέροντας τους φόβους για εμπλοκή του φιλόδοξου προγράμματος για την οικονομική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαγόρευσε στον Γερμανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει τον νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισ. ευρώ. Ο κ. Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το Δικαστήριο, πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφασή του προτού υπογράψει τον νόμο, ενώ στην περίπτωση προσωρινών διατάξεων η διαδικασία – ωσότου εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου – διαρκεί ως και τρεις μήνες. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Όμως, στη συνέχεια κατατέθηκαν μια σειρά από αγωγές στην Καρλσρούη.

Πηγή