Συντάξεις: Ποιοι έχουν δικαίωμα στην «προκαταβολή σύνταξης» – Πότε και πόσα θα πάρουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις:Τις προϋποθέσεις χορήγησης της λεγόμενης «προκαταβολής σύνταξης», η οποία θα ανέρχεται έως και τα 384 ευρώ, καθορίζει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας – Τι ισχύει – Ποιοι ασφαλισμένοι την δικαιούνται – Κερδισμένοι και χαμένοι. 

Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά σε θέματα μισθολογίου και ανθρωπίνου δυναμικού της ΑΑΔΕ, η οποία προβλέπει τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, ύψους από 360-384 ευρώ για τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, ώστε να «ανακουφιστούν», οι υποψήφιοι εκείνοι συνταξιούχοι, που περιμένουν μέχρι και 4 χρόνια, για να λάβουν τις οριστικές τους συντάξεις.

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας μίλησε στο Newsbomb.gr για το τι ισχύει με την «προκαταβολή» σύνταξης, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν.

«Η διάταξη αναμένεται μεν να ανακουφίσει οικονομικά 70.000 περίπου εν αναμονή συνταξιούχους, όμως στην πράξη υπάρχουν ανησυχίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η προκαταβολή σύνταξης θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις απονομές των προσωρινών και οριστικών συντάξεων» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος «η προκαταβολή θα καταβάλλεται την πρώτη ημέρα, του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και το ποσό θα δίνεται, έως το τέλος του μήνα έκδοσης της προσωρινής σύνταξης ή έως το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστική απόφασης, αν δεν προβλέπεται η χορήγησή προσωρινής σύνταξης» υπογράμμισε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η προκαταβολή σύνταξης θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις απονομές των προσωρινών και οριστικών συντάξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Τα ποσά και οι δικαιούχοι από τον δικηγόρο:

Για τις συντάξεις λόγω γήρατος η προκαταβολή θα χορηγείται:

  • Σε όσους έχουν 4.500 ΗΕ (15 έτη)και είναι 67 ετών και άνω, ποσό 384 ευρώ.
  • Σε όσους έχουν 4.500 ΗΕ (15 έτη)και είναι 62-67 ετών, ποσό 360 ευρώ.
  • Σε όσους έχουν 6.000 ΗΕ (20 έτη)και είναι 62-67 ετών και άνω, ποσό 384 ευρώ.
  • Σε όσους έχουν, τον απαιτούμενο από την συνταξιοδοτική νομοθεσία, χρόνο ασφάλισης και ηλικία και είναι κάτω των 62 ετών(θεμελιωμένο δικαίωμα) θα δίνεται, ποσό 360 ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Τεμπονέρας μας αναλύει τι ισχύει για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου η προκαταβολή θα χορηγείται:

Εφόσον υπάρχει συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας(50% ή 67% ή 80%) και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (για κρίση του δικαιώματος σύνταξης, λόγω αναπηρίας ή θανάτου, πρέπει να πραγματοποιήθηκαν 600 ημέρες ασφάλισης, οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις συντάξεις).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο εξαιρούνται από την προκαταβολή οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που:

Η παροχή δεν θα χορηγείται σε περιπτώσεις:

  • Υποψηφίων συνταξιούχων, που έχουν οφειλές ( πάνω από 15.000 για το πρώην ΕΤΑΑ και 20.000 για τον πρώην ΟΑΕΕ).
  • Που χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη και
  • Που κρίνονται με τις διατάξεις, των διεθνών σχέσεων(Ε.Ε. ή διακρατικές συμφωνίες).

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάταξη δεν αφορά δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε περίπτωση που χορηγηθούν, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αυτά αναζητούνται με βάση τον ΚΕΔΕ ,με την δυνατότητα να παρακρατηθούν εκ της συνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον αυτή χορηγηθεί στο μέλλον.

Ο γνωστός δικηγόρος-εργατολόγος σχολίασε: «Ο ν.4714/2020 προβλέπει την καταβολή της προσωρινής σύνταξης σε 60 ημέρες. Η προκαταβολή σύνταξης, δεν θα πρέπει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία, προκείμενου να μην «παραπονιούνται» οι συνταξιούχοι, που θα λαμβάνουν ένα ποσό, ακόμα κα αν αυτό είναι ένα ελάχιστο επίδομα .Άλλωστε αν η κυβέρνηση χορηγούσε σε 2 μήνες τις προσωρινές συντάξεις όπως ορίζει ο νόμος, το μέτρο δεν θα ήταν καν απαραίτητο» είπε.

«Η διάταξη προβλέπει την αναδρομική χορήγηση ποσών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η λειτουργία της οποίας(προϋποθέσεις, δικαιούχοι κλπ.) θα περιγράφεται, σε υπουργική απόφαση» κατέληξε ο κ. Τεμπονέρας.

Πηγή