Capital Controls: Μαύρη επέτειος και μελανή σελίδα για τις ζωές των Ελλήνων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σαν σήμερα πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 28 Ιουνίου 2015 η Ελλάδα διάβαινε το κατώφλι των capital controls, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να οδηγεί, ύστερα από μια αδιέξοδη πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και με αρκετή δόση «δημιουργικής ασάφειας», την χώρα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό τις πρώτες ημέρες τις κλειστές τράπεζες και εν συνεχεία την επιβολή πολλαπλών περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και τις κινήσεις των κεφαλαίων.

Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα τις ολέθριες επιπτώσεις των capital controls.

Ήδη στο μυαλό όλων των Ελλήνων έχουν εντυπωθεί πολυάριθμες εικόνες, με πολίτες να σχηματίζουν ουρές μπροστά στα ATM των τραπεζών, για να βγάλουν έστω και λίγα χρήματα, τους συνταξιούχους να κλαίνε και να λιποθυμούν από τη ζέστη μπροστά στις κλειδαμπαρωμένες τράπεζες και μια ολόκληρη χώρα να βρίσκεται με μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ταπεινώσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Οι συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες άφησαν μια εξαιρετικά δεινή εικόνα στην ελληνική οικονομία, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ).

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΣΕΕ:

• Σημειώθηκε πτώση εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

• Τα λουκέτα από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα ανήλθαν σε 25.990.

• Κατεγράφη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

• Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, ως αποτέλεσμα των capital controls.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω κατά έναν χρόνο. Εκείνες τις αποφράδες ημέρες του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διά στόματος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και εν συνεχεία μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έστελνε την Ελλάδα στον οικονομικό Άδη.

Τα προεόρτια…

Ήδη από τα μέσα Ιουνίου του 2015, τα σενάρια τρόμου για την ενδεχόμενη τότε επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες έδιναν κι έπαιρναν.

Το Μαξίμου διέψευδε κατηγορηματικά «διαρροές» από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που έλεγαν πως είναι προ των πυλών τα capital controls, κάνοντας λόγο για «σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Στις 22 Ιουνίου 2015, δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μάικλ Νούναν υποστήριξαν ένθερμα την ιδέα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες, με τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση του Eurogroup.