Μειωμένα ενοίκια: Παράταση στις δηλώσεις Covid – Τι ισχύει για τον Δεκέμβριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αλλαγές στο καθεστώς για τη μείωση των ενοικίων λόγω της κρίσης του κορονοϊού έφερε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της αγοράς.

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια κατά 40% το Νοέμβριο όπως επίσης και για όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν λάθη στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ανήκουν στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Υπενθυμίζεται πως μειωμένο ενοίκιο για την κύρια κατοικία μπορούσαν να καταβάλουν το Νοέμβριο και εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή όπως επίσης και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από την μόνιμη κατοικία. Στους δικαιούχους του μειωμένου ενοικίου για την κύρια κατοικία τους υπάγονται και οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης.

Μειωμένο ενοίκιο δικαιούνται οι κάτωθι περιπτώσεις όπως διευκρίνισε η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη που μίλησε στο Newsbomb.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ COVID

  1. Η μείωση μισθώματος να αφορά κύρια κατοικία στην οποία ο μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  2. Η μείωση μισθώματος να αφορά κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του
  3. Η μείωση μισθώματος να αφορά την φοιτητική κατοικία τέκνου – εξαρτώμενου μέλους του πληττόμενου
  4. Η μείωση μισθώματος να αφορά την επαγγελματική στέγη του πληττόμενου
  5. Η μείωση μισθώματος να αφορά την κύρια κατοικία ναυτικού

«Η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% επεκτείνεται και για τον Δεκέμβριο. Επομένως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις νέες δηλώσεις covid που πρέπει να υποβάλλουν στο TAXISnet αλλά και στις προθεσμίες που υπάρχουν για τυχών διορθώσεις σε δηλώσεις των προηγούμενων μηνών» υπογράμμισε η κυρία Μακριδάκη.

Οι ιδιοκτήτες θα δουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί.

«Tο σύστημα είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή για δηλώσεις covid για τον μήνα Νοέμβριο, για όσους έχουν λάβει δηλαδή μειωμένο μίσθωμα τον Νοέμβριο, οπότε δηλώστε άμεσα το μειωμένο μίσθωμα που εισπράξατε, έτσι ώστε να λάβετε στον τραπεζικό λογαριασμό που έχετε δηλώσει στο taxis το 50% του ανείσπρακτου ποσού» επισήμανε η φοροτεχνικός.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, του ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράταση στις προθεσμίες

Παράταση παίρνουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων εκμισθωτών ακινήτων και των δηλώσεων Covid-19, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Με την ίδια απόφαση της ΑΑΔΕ, παρατείνεται μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2020, η προθεσμία για την υποβολή «δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020, για τους εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για διόρθωση λαθών ή παραλείψεων.

Προθεσμία έως τέλη Δεκεμβρίου 2020 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου για να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει. Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης(π.χ. Επαγγελματική).

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και τον Δεκέμβριο για μεγάλο αριθμό μισθώσεων.

Πηγή