Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου με τα ψηφιακά παραστατικά στην εφορία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Eν όψει της υποχρεωτικής υιοθέτησης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο ΣΕΒ διοργάνωσε ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση, με τίτλο: «MyDATA: Η νέα ψηφιακή εποχή στη σχέση επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης».

Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, στελέχη της ΑΑΔΕ έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ δεσμεύτηκαν για την κατανόηση των δυσκολιών και των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ιδίως δε, τους τελευταίους εννέα μήνες λόγω της πανδημίας.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής απεύθυνε χαιρετισμό στην ψηφιακή ενημερωτική εκδήλωση σημειώνοντας ότι: «To myDATA είναι ένα έργο, το οποίο είναι σχεδιασμένο για όλες τις επιχειρήσεις, με λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις. Η βασική του ιδέα είναι απλή: Τα παραστατικά όλων των επιχειρήσεων, χονδρικής και λιανικής, διαβιβάζονται ψηφιακά στην ΑΑΔΕ και συνθέτουν τη λογιστική και φορολογική τους εικόνα, συνθέτουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, συνθέτουν το myDATA. Εξετάζουμε καθημερινά το πώς εξελίσσεται η πλατφόρμα και τα βήματα, το βαθμό ωριμότητας, που έχουν αυτή τη στιγμή και οι επιχειρήσεις και οι λογιστές και οι εταιρείες πληροφορικής. Και προχωράμε αναλόγως. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με όλη την αγορά, όπως και με τον ΣΕΒ, καταγράφουμε και λύνουμε απορίες, ώστε το myDATA να εξελίσσεται διαρκώς, προς όφελος τόσο των φορολογουμένων, όσο και της φορολογικής διοίκησης» .

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος ανέφερε από την πλευρά του πως ο ΣΕΒ έχει στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία των τελευταίων χρόνων με την ΑΑΔΕ και τα αρμόδια στον τομέα αυτό στελέχη της.

«Χρόνια τώρα, ο ΣΕΒ έχει επικεντρώσει όλες του τις προσπάθειες στο να συμβάλει με τις δυνάμεις που διαθέτει στο τεράστιο θέμα της μείωσης της φοροδιαφυγής. Στην προσπάθεια του αυτή έχει επιλέξει ως κυρίαρχο όπλο την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με επίκεντρο του στόχου αυτού στον χώρο των επιχειρήσεων την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία», τόνισε.