Τηλεργασία: Τι ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η απόφαση για την παράταση της υπχρεωτικής τηλεργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επιχειρήσεις – εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/12/2020 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους – σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.»

Η επέκταση του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έξαρσης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα 3.000 ευρώ κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, ανά εβδομάδα, 15ήμερο κ.ο.κ, ενώ υποχρεούνται να υποβάλλουν εκ των προτέρων στην «Εργάνη» το έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» με τους υπαλλήλους που θα δουλέψουν από το σπίτι.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο σύστημα “Εργάνη” κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας για το προσωπικό τους.

Ωστόσο, πρέπει να προαναγγέλλουν τον χρόνο υπερεργασίας και την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει σε καμία περίπτωση το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Πηγή