Επίδομα επιστημόνων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε και πόσα θα πληρωθούν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η χορήγηση έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Επιπλέον, το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ  θα λάβουν γιατροί, οδοντίατροι, δικαστικοί επιμελητές  και γεωτεχνικοί. 

Το κονδύλι θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.

Με τη νέα διάταξη που εντάχτηκε στο εργασιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετείται επί της ουσίας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επαγγελμάτων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και θα πληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η νέα ενίσχυση θα δοθεί από την εισφορά των 10 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (δικηγόροι, οικονομολόγοι κ.α.), υπέρ του κλάδου ανεργίας εδώ και χρόνια.

Οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος θέτουν ως όρο οι επιστήμονες να δηλώνουν πολύ χαμηλά έως και μηδενικά εισοδήματα στην Εφορία τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ευνοεί τους νέους επαγγελματίες των εν λόγω κλάδων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Πηγή