Αναδρομικά: Τι ισχύει για κληρονόμους και συνταξιούχους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αναδρομικά: Συνεχίζεται η καταβολή συντάξεων και αναδρομικών, χωρίς να λείπει η ανησυχία σε μερίδα συνταξιούχων που είδε στους λογαριασμούς μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζε.

Εδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις:

Ενώ ήταν να πληρωθούν την Πέμπτη, 29/10, λόγω αργίας (28/10) οι συντάξεις θα καταβληθούν σήμερα, Τρίτη για Δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν λάβει ακόμα αναδρομικά είναι όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη μετά τον Μάϊο του 2016, αλλά υπέβαλαν αίτηση νωρίτερα. Για αυτή την κατηγορία, το συνολικό ποσό θα καταβληθεί μέχρι 31/12.

Εκείνοι που έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται είναι όσοι έλαβαν για 1η φορά σύνταξη εντός Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Σε αυτήν την κατηγορία οι δικαιούχοι έλαβαν ένα ποσό τώρα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί έως 31/12.

Τι μπορούν να κάνουν οι συνταξιούχοι

Να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ υποβάλλοντας μία αίτηση – αναφορά

Τον Δεκέμβριο τα αναδρομικά των κληρονόμων

Αφορά 172.222 κληρονόμους (νόμιμοι), οι οποίοι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τον Νοέμβριο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης και ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπελιώτης στο Mega, υπάρχει εφαρμογή στην οποία όσοι έχουν ιδιότητα κληρονόμου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αποδεικνύοντας αφενός την ιδιότητα του κληρονόμου και αφετέρου ότι δεν έχει αποποιηθεί το κληρονομικό δικαίωμα.

Υποστήριξε επίσης ότι μελετάται να δοθεί ένα βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος ενόψει Χριστουγέννων. Το ποσό θα είναι ανάλογο με τη σύνταξη, έως 400 ευρώ.

Για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος. Για τις δόσεις μπορεί να γίνει ρύθμιση ηλεκτρονικά.