Xαράτσια – σοκ σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και φοιτητές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το ηλεκτρονικό σύστημα καταλογίζει εξωπραγματικά ποσά φόρων «αγνοώντας» απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Ατυχοι οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και πολύ μικρές αμοιβές από περιστασιακή απασχόληση. 

Υπέρογκους φόρους σε χιλιάδες ανέργους, φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες με πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα καταλογίζουν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδωνκατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ φαίνεται να έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη ορισμένες απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Το σύστημα υπολογισμού της εκκαθάρισης υπολογίζει εξωπραγματικά ποσά φόρων σε όσους είχαν την ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση.

Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η ΓΓΔΕ προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.