«Κλείδωσε» ο αυτόματος «κόφτης» μισθών και συντάξεων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με το βλέμμα στραμμένο στο προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα (23/05/2016) EuroWorking Group, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέχει και δεν φτάνει, για να προλάβει να παρουσιάσει στους δανειστές το νέο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο νέος αυτοματοποιημένος κόφτης δαπανών, μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο-σκούπα αναμένεται να κατατεθεί αύριο, Τρίτη (17/05/2016) στη Βουλή, με το οικονομικό επιτελείο να ασθμαίνει όμως, καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή (22/05/2016).

Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση που θα υπάρχουν τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα σημαίνει δραστικές περικοπές, χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων, σε μισθούς, συντάξεις, επενδυτικές επιδοτήσεις αλλά και σε επιχορηγήσεις.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πως θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές, ώστε να μην υπάρξει καμία περικοπή σε μισθούς το 2017, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους φόβους του οικονομικού επιτελείου για τις κοινωνικές συνέπειες του «κόφτη».

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να βρεθούν εκείνοι οι κωδικοί του Προϋπολογισμού, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση ενεργοποίησης του «μνημονιακού μπαλτά».

Τελικός στόχος η εκταμίευση 11 δισ. ευρώ

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τρέχει όπως-όπως να κλείσει τη συμφωνία με το Κουαρτέτο των Θεσμών, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ο τελικός στόχος είναι να ανάψει «πράσινο φως» το Eurogroup στις 24 Μαΐου και να εκταμιευθεί μια δόση-πακέτο ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και οφειλές προς τους ιδιώτες έως τον επόμενο Οκτώβριο.

Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται έτοιμοι να ζητήσουν ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα να αυστηροποιήσει τον μηχανισμό παρακολούθησης των κονδυλίων.