Πρώτη κατοικία: «Βροχή» οι αιτήσεις για επιδότηση δανείων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες μέσω της  επιδοτησης δανείων α΄ κατοικίας -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Πρόγραμμα Γέφυρα.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» με το οποίο επιδοτούνται για 9 μήνες όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Ουσιαστικά, η επιδότηση από το Δημόσιο θα φθάνει έως 600 ευρώ στη μηνιαία δόση των πολιτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού αλλά εξυπηρετούν κανονικά τα τραπεζικά δάνειά τους.

Η μεγίστη επιδότηση θα περιορίζεται στα 500 ευρώ για όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στα 300 ευρώ για όσους έχουν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση που έχουν καταγγελθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάσουν και τις 250.000 οι αιτούντες του προγράμματος.

«Πρόγραμμα Γέφυρα»

Το πρόγραμμα «Γέφυρα», αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην Α΄ κατοικία όσων επλήγησαν οικονομικά από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα – γέφυρα θα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση των δόσεων δανείων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας.

Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι «πράσινο», «κόκκινο» ή καταγγελμένο.

  • Για τους συνεπείς ή «πράσινους» δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
  • Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

  • Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Πηγή