Σταϊκούρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Προτεραιότητα η στήριξη σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε, την Πέμπτη, σημαντική την πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και είπε πως τα 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευθούν κατά το β’ εξάμηνο του 2020.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, δίκαιο, ρεαλιστικό και απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις πιεστικές ανάγκες που έχει η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις για το 2021 αλλά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν κάποιες από αυτές τις εκταμιεύσεις το 2020», πρόσθεσε.

Επισήμανε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει εγκριθεί ακόμη, ενώ σημείωσε πως τα χρήματα που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν επιβαρύνουν το χρέος των χωρών.

«Οι επιχορηγήσεις δεν μετράνε στο χρέος, άρα έχουν ιδιαίτερη αξία για χώρες με υψηλότερο χρέος όπως είναι η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που βιώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω των εκτάκτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση έναντι του κορωνοϊού, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά όσο άλλες, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να βοηθήσει τον κλάδο της εστίασης, όπως το μειωμένο ενοίκιο, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Απλώνουμε ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να τις βοηθήσουμε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Δε σημαίνει ότι μπορεί να καλύψει όλα τα προβλήματα», δήλωσε εμφατικά ο υπουργός Οικονομικών.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η Ελλάδα οφείλει μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο να θέσει δύο σημαντικές προτεραιότητες προκειμένου να αξιοποιήσει τους πόρους, οι οποίες είναι οι εξής:

  • πρώτον, να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και
  • δεύτερον, να επιταχύνει την ανάκαμψη της χώρας
  • «Η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες και πάνω σε αυτές θα υλοποιηθούν οι πολιτικές για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους ώστε η χώρα να αποκτήσει βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο υπουργός Οικονομικών.