Πρώτη κατοικία: Το «μεταβατικό» πλαίσιο προστασίας και η επιδότηση δανείου – Ποιοι ωφελούνται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Θέμα λίγων ημερών οι ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας, ενώ «κλείδωσαν» και τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα μοιραστούν το ένα δισ. ευρώ από την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Σήμερα αναμένεται η πιο κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για τις οριστικές αποφάσεις. Εκτός από την παράμετρο «χρόνος παράτασης», διακυβεύεται επίσης το είδος και το περιεχόμενο της ίδιας προστασίας της α ΄κατοικίας, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να την αλλάξει και όχι απλώς να την παρατείνει.

Η κυβέρνηση, ως μεταβατικό μέτρο προς την πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας για την πρώτη κατοικία εξετάζει τη δυνατότητα για όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου σχήματος θα είναι:

  • Στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων
  • Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν
  • Παροχή προστασίας στους πολίτες που ήταν συνεπής αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
  • Διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών

Ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι από τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι το πακέτο θα είναι ευνοϊκό για τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνεται η δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους το σχέδιο προβλέπει μεταβατικό πλαίσιο εννέα μηνών, που θα δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες με ενήμερα προ πανδημίας δάνεια να εξασφαλίσουν επιδότηση δόσης από το Δημόσιο.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο. Δηλαδή, όποιος ενταχθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ισχύος του μεταβατικού πλαισίου, θα λάβει για τη διάρκεια του εννεαμήνου το ανώτατο ύψος της προβλεπόμενης επιδότησης.

Συνολικά εκτιμάται ότι περίπου 90 χιλ. δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του υπό εξέταση πλαισίου, ρυθμίζοντας τα δάνειά τους με εξασφάλιση κρατικής επιδότησης επί της μηνιαίας δόσης.

Πηγή