Κορονοϊός: Θα μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο ή όχι; Όλα τα σενάρια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ΚορονοϊόςΈντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους σενάρια για μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, τα οποία και έχουν αρχίσει να… πέφτουν στο τραπέζι.

Οι αυξημένες δαπάνες που προκαλούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων και εργαζομένων, προκαλούν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία, δεν μπορεί να καλυφθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Εμείς πήραμε αυτή την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.

Τα σενάρια για τους μισθούς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, πηγές επισημαίνουν πως στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρεται ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι το βάρος της κρίσης περνάει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς ενισχύει την προοπτική επιμερισμού του κόστους –μελλοντικά– και σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων.

Είναι βέβαιο, ότι ο Μάρτιος και –ακόμη περισσότερο– ο Απρίλιος θα είναι μήνες δημοσιονομικής εκτροπής. Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η εκτροπή και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η Ιατρική δεν μπορεί να απαντήσει.

Πηγή