ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Έρχονται νέα βάρη – Πρόταση για 50% ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος


Νέες πιέσεις για τους πολίτες προοιωνίζεται η πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπροσώπους των Θεσμών για ανώτερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, αν και, όπως διευκρινίστηκε, υπήρχαν εισηγήσεις και για υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Η νέα κλίμακα, από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 290 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κουαρτέτο.

Το «πακέτο» που παρουσίασε ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι ολοκληρωμένο, καθώς δεν περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, από την οποία φέτος αναμένονται 32 εκατ. ευρώ, αλλά και το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα εισοδήματα από ενοίκια και υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αποφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό 142,2 εκατ. ευρώ.

Στην κλίμακα που παρουσιάστηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Liberal.gr, δεν έχει ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά καθώς στην περίπτωση αυτή οι επιβαρύνσεις θα ήταν εξωπραγματικές για τους φορολογούμενους.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές φέρνουν νέες επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ειδικά άνω των 25.000 – 30.000 ευρώ, ενώ οι μόνοι «κερδισμένοι» θα είναι όσοι δηλώνουν σε ετήσια βάση έως 10.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η νέα κλίμακα φορολόγησης περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια, ξεκινώντας από το 5% – 10%, αλλά και αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες κα) δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και ως εκ τούτου ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Την ίδια στιγμή, υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ζήτησε από τους θεσμούς τπαράταση της προστασίας για τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων έως τις 15 Μαρτίου .

Τα δάνεια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες σε funds, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.