Πόσο κοντά είμαστε σε Πόλεμο στον Περσικό;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ως συνέχεια της πολυετούς διαμάχης της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη και την αντάρτικη ομάδα Χούτι χαρακτηρίζει την επίθεση με drones στις εγκαταστάσεις δύο εργοστασίων της σαουδαραβικής εταιρίας Aramco, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Κούτσης, ο οποίος μίλησε σχετικά με την πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής, στο newsit.gr.

Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τις ευθείες απειλές της Ουάσινγκτον ο διεθνολόγος κ. Αλέξανδρος Κούτσης εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε πολεμική ενέργεια προς το Ιράν. «Κάτι τέτοιο», εξηγεί, «θα προκαλούσε πιθανόν ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή με πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης, σε βάρος στόχων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσα στους οποίους και το Ισραήλ».«Δεν θα υπάρξει επίθεση»

Σύμφωνα με όσα είπε στο newsit.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Κούτσης, στόχος των επιθέσεων ήταν η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και η πρόκληση οικονομικού στραγγαλισμού στο Ριάντ, την ώρα που προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Aramco, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στη Σαουδική Αραβία.

«Η ιδέα της Ουάσινγκτον είναι να απαντήσει με επίθεση στο Ιράν, αφού ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ισχυρίζεται ότι τα drones προέρχονταν από το Ιράν. Εκτιμώ ωστόσο ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού ένας πόλεμος κατά του Ιράν δεν μπορεί να γίνει μόνο αεροπορικώς. Το δε Ιράν είναι πιθανό να εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και αμερικανικών βάσεων στον Περσικό Κόλπο», αναφέρει στο newsit.gr ο κ. Κούτσης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα διάφορα “γεράκια” στο περιβάλλον Τραμπ τα οποία στηρίζουν και προτείνουν επίθεση στην Τεχεράνη, βρίσκονται αντιμέτωπα με τη στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ η οποία αξιολογεί διαφορετικά την κατάσταση και αντιλαμβάνεται τους κινδύνους. «Νομίζω ότι κι ο ίδιος ο Τραμπ δεν θέλει τον πόλεμο, διότι γνωρίζει τι θα του κοστίσει», συμπληρώνει ο κ. Κούτσης, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προτείνει μια αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, παρέχοντάς του προστασία στην περιοχή.

Ο κ. Κούτσης αποκλείει επιπλέον κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εμπλοκής μεταξύ άλλων δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, αφού «η Σαουδική Αραβία δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στο Ιράν».Πως θα μπορούσαμε στην Ευρώπη να κρατήσουμε χαμηλά την τιμή του πετρελαίου

Μιλώντας για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς εξαιτίας της επίθεσης, ο Αλέξανδρος Κούτσης εξηγεί ότι στην Ευρώπη θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά.

«Στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν επιβάλλουν ενεργειακό φόρο, η τιμή στο πρατήριο θα αντικατοπτρίζει την αύξηση που θα έχει προκύψει και θα πληγεί η αμερικανική οικονομία η οποία ούτως ή άλλως μπαίνει σε ύφεση», λέει. Και συμπληρώνει αναφορικά με την Ευρώπη και ασφαλώς την Ελλάδα: «στην Ευρώπη υπάρχει ενεργειακός φόρος. Μπορούμε στην Ευρώπη να παίξουμε με τον ενεργειακό φόρο ώστε η τιμή του πετρελαίου να μην μετακινηθεί στη λιανική αγορά. Μπορούμε με άλλα λόγια να μειώσουμε τον φόρο, ώστε να παραμείνει σταθερή η τιμή».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Πηγή: www.newsit.gr