ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ NEA: Ξεχασμένος νόμος δίνει ΔΩΡΟ έναν μισθό σε χαμηλόμισθους!


​Όνειρο θερινή νυκτός κατάντησε η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μιας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του περασμένου Ιανουαρίου, όμως μια ξεχασμένη διάταξη νόμου που τη γλίτωσε από τα μνημόνια και δεν έχει καταργηθεί, έρχεται για να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους που πασχίζουν ακόμα και να βγάλουν το μήνα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νόμο υπέρ της προστασίας των χαμηλόμισθων που ψηφίστηκε το 2000, αλλά έμεινε στα αζήτητα, γιατί τότε αφορούσε πολύ λίγους εργαζόμενους, οι οποίοι και έκαναν χρήση του.Τώρα όμως που η αγορά εργασίας έχει ισοπεδωθεί και οι εργασιακές σχέσεις έχουν καταδικαστεί στα τάρταρα η ξεχασμένη αυτή διάταξη αφορά δυνητικά το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Η διάταξη αυτή ορίζει ότι ένας μισθωτός με κατώτατο μισθό 586 ευρώ μεικτά, δηλαδή περίπου 495 ευρώ καθαρά, δικαιούται να παίρνει κάθε μήνα 39,09 ευρώ περισσότερα, αρκεί να ζητήσει από τον εργοδότη του, να δηλώσει στο ΙΚΑ ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος δικαιούται την ειδική Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς.Όταν γίνει αυτό, ο εργοδότης θα πρέπει να δίνει στον εργαζόμενο τα 39,09 και όχι στο ΙΚΑ.

Έτσι δε θα γίνεται η κράτηση της ασφαλιστικής εισφορά κάθε μήνα και ο μισθωτός θα παίρνει περισσότερα χρήματα καθαρά στην τσέπη και χωρίς ο εργοδότης να μπορεί να γκρινιάξει ότι επιβαρύνει την επιχείρηση.

Ο νόμος 2837 ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2000 και καλύπτει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και προβλέπει ότι το ΙΚΑ επιδοτεί την ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου και δεν αφαιρείται από το μισθό, τα δώρα, κλπ.

Με τα σημερινά μάλιστα δεδομένα, το ποσό της επιδότησης της εργατικής εισφοράς από το ΙΚΑ ανέρχεται στα 39,09 ευρώ, και υπολογίζεται με βάση την εισφορά του εργαζόμενου σε 6,67% επί του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας χαμηλόμισθος θα μπορεί να παίρνει καθαρά 548 ευρώ κι έτσι να κερδίζει έναν 15ο μισθό.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το μέτρο αφορά και όσους παίρνουν μισθό πάνω από 586 ευρώ εφόσον τα επιπλέον ποσά προκύπτουν από τριετίες προϋπηρεσίας ή έξτρα αμοιβές και επιδόματα (πτυχίου, τέκνων, υπερωρίες, νυχτερινά, κτλ).

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», το 2014 περίπου 137.000 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αμείβονταν με 500 – 600 ευρώ και άλλοι τόσοι με 600 – 700 μεικτά. Σε ένα χρόνο δηλαδή αυξήθηκαν κατά περίπου 60.000, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο και μέσα στο 2015, χρόνια κατά την οποία χιλιάδες επιχειρήσεις έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και οι μειώσεις στους μισθούς ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Αναλυτικά, την επιδότηση δικαιούνται:

1. Μισθωτοί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης  που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για τον κλάδο σύνταξης και αμείβονται με τον βασικό μισθό  που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (τα 586 ευρώ σήμερα).
2. Ημερομίσθιοι, ανεξάρτητα από τις ημέρες εργασίας που πραγματοποιούν ανά μήνα, εφόσον αμείβονται με το βασικό ημερομίσθιο, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (στη σύγχρονη εποχή ο Ν. 4093/2012).

Από το μέτρο εξαιρούνται:

1. Όσοι συνεχίζουν να αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις, στο βαθμό που ισχύουν και εφόσον οι εργοδότες είτε δεσμεύονται είτε τις ακολουθούν
2. Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, ανεξαρτήτως του ποσού συντάξεως τους
3. Οι οικοδόμοι
4. Όσοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με κυμαινόμενες αποδοχές και κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, όπως φορτοεκφορτωτές,  οι εφημεριδοπώλες, οι πωλητές λαϊκών λαχείων, λαϊκών αγορών ή όσων ο τρόπος αμοιβής θεσπίζεται από ειδικές διατάξεις (π.χ. φασόν, συμβάσεις έργου, κλπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την Εθνική Τράπεζα!

ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ και ΑΙΣΧΡΟ σχόλιο του Κρανιδιώτη για τον σύντροφο του Χατζησάββα!