Η Λαγκάρντ ρίχνει στα τάρταρα τα ελληνικά ομόλογα – Νέο ιστορικό χαμηλό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να μειωθούν έριξε ακόμη περισσότερα τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να φτάνουν σε ιστορικό χαμηλό.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,549, νέο ιστορικό χαμηλό, μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ για προσεκτική επανεξέταση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς είναι πολύ υψηλοί, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και προσθέτει ότι το χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο 0,9%.click4more Το «δώρο» της Λαγκάρντ και τα σχέδια της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα

Η δήλωση της Λαγκάρντ προκάλεσε αίσθημα ικανοποίησης στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική και η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, που τη χαρακτήρισε θετική και ευχήθηκε τα… ίδια να λέει και όταν «όταν φορέσει το καπέλο της επικεφαλής της ΕΚΤ».

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (05.09.2019) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι η πίεση της Κριστίν Λαγκάρντ «θα εξακολουθήσει να ισχύει και όταν φορέσει το καπέλο της επικεφαλής της ΕΚΤ», καθώς, όπως σημείωσε, οι δηλώσεις της έγιναν με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016 είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% και συμπλήρωσε ότι και προεκλογικά σε σειρά δημόσιων εμφανίσεών του τόνιζε ότι πρώτα θα κερδίσει η χώρα την αξιοπιστία και μετά θα ζητηθεί η μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων που τέθηκαν το 2017.

«Στόχος είναι από το 2021 να έχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2%», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως, αφού κτιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους εταίρους πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας καθώς το να παραμένει αναξιοποίητο δεν είναι η καλύτερη λύση. Είπε πάντως πως έως τότε δεν θα πειραχθεί το «μαξιλάρι».

Σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει το διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέσω επιστολής που έστειλε προ εβδομάδων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα στις επαφές του με ξένους ηγέτες.

Ο κ. Πέτσας άφησε επίσης αιχμές για τους οικονομικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν χαμηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους και κάτω από τους στόχους που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.

Προσέθεσε πως το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει καλλιέργεια ενός πλαισίου ενισχυμένης ανάπτυξης, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, αν και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πάντως ότι ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στην αγορά είναι ψηλά.

Πηγή: www.newsit.gr