Έκτακτη ανακοίνωση από την Eurobank


Με τη στήριξη των σημερινών μετόχων, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδυτών θα προχωρήσει η Eurobank στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από την επιστολή που απηύθυναν στο προσωπικό ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

Στην επιστολή τους οι επικεφαλής της Eurobank αναφέρουν:

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Συνολικής Αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, που διενήργησε ο SSM/EKT, επιβραβεύει ηθικά και δικαιώνει τις προσπάθειες όλων όσοι πιστέψαμε στη δύναμη και την προοπτική της Τράπεζάς μας, ακόμη και όταν οι προκλήσεις έμοιαζαν ανυπέρβλητες. Η Συνολική Αξιολόγηση ανέδειξε τη Eurobank ως την ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα σήμερα, αντιστρέφοντας πλήρως την εικόνα των αντίστοιχων ασκήσεων αντοχής του 2014 και του 2013. Η Τράπεζά μας παρουσιάζει τις χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για τις πιθανές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Το αποτέλεσμα φέρνει την Τράπεζα σε ευνοϊκή θέση για την επίτευξη των νέων στόχων που θέτουμε για το άμεσο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Το AQR (Asset Quality Review/ Έλεγχος της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού) ανέδειξε την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, ενώ και το βασικό σενάριο της δοκιμασίας αντοχής επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα είχε επάρκεια κεφαλαίων για να ανταποκριθεί στις συνθήκες που προέκυψαν από την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών το 2015 με αποκορύφωμα την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η εντυπωσιακή βελτίωση της θέσης της Τράπεζας δεν υπήρξε προϊόν τύχης ή συγκυρίας. Ό,τι αποτυπώνεται στα αριθμητικά δεδομένα της ΕΚΤ, επιβεβαιώνει την ορθότητα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόσαμε με συνέπεια στην Ελλάδα και στις διεθνείς μας δραστηριότητες για τη διαχείριση της κρίσης μέχρι σήμερα. Κυρίως, όμως, καταδεικνύει το μέγεθος της δικής μας συλλογικής προσπάθειας για την οποία δεν μπορούμε παρά να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε θερμά, εκ μέρους όλης της Διοίκησης του Ομίλου.

Η αξιολόγηση του SSM/EKT αποτελεί το ισχυρό εφαλτήριο για να ξεκινήσουμε, τις αμέσως επόμενες μέρες, την προσπάθειά μας για την κάλυψη των απολύτως διαχειρίσιμων κεφαλαιακών αναγκών και για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της Τράπεζας. Στην προσπάθεια αυτή έχουμε τη στήριξη υφιστάμενων μετόχων μας, προς τους οποίους αισθανόμαστε βαθιά υποχρέωση να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που έδειξαν και δείχνουν στον Οργανισμό μας, ακόμη και όταν οι συνθήκες υπήρξαν κάθε άλλο παρά ευνοϊκές. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλα υψηλής ποιότητας ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και, παρά τις αβεβαιότητες, είμαστε πεπεισμένοι για την τελική επιτυχία και αυτής μας της προσπάθειας, η οποία θα εδραιώσει τη θέση της Eurobank στο φυσικό της χώρο, τον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει κρίσιμη σημασία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Επομένως, προσβλέπουμε στην επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών και πιστεύουμε πως τα σημερινά δεδομένα επιτρέπουν αισιοδοξία για τη θετική έκβαση της διαδικασίας.

Αν σήμερα εύλογα μας διακατέχει ένα αίσθημα χαράς και δικαίωσης, όλοι γνωρίζουμε πως έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο, μέχρι να επανέλθει η χώρα στην τροχιά της σταθερής ανάπτυξης και η Eurobank στη θέση του πρωτοπόρου. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πρώτον για την επιστροφή των καταθέσεων, ώστε η Τράπεζά μας να μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστα στη χρηματοδότηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και δεύτερον για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία.

Τα αποτελέσματα του stress test μας δίνουν τη δυνατότητα πια να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Στοχεύουμε σε σταθερή κερδοφόρα πορεία και στην ενίσχυση της ηγετικής μας παρουσίας στην ελληνική αγορά. Θέλουμε να είναι η Eurobank η ιδιωτική ελληνική τράπεζα, που θα πρωταγωνιστήσει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Το μέλλον της Τράπεζάς μας θα στηριχθεί στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας, με όλους εσάς, τους εργαζομένους μας και με την κοινωνία. Απαραίτητα συστατικά στην προσπάθεια αυτή θα είναι η βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας και εικόνας μας, η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, καθώς και η συνεχής ενθάρρυνση για συλλογικότητα και αξιοκρατία. Παράλληλα, θα επενδύσουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών μας με σύγχρονη πελατοκεντρική προσέγγιση καθώς και στις σύγχρονες τεχνολογίες.