Βουτιά 12% σε δύο ημέρες για τις τράπεζες στο χρηματιστήριο. Χάθηκαν 3,2 δις από την αγορά – που αποδίδουν οι αναλυτές το sell off

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μεγάλες απώλειες και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον γενικό δείκτη να κάνει βουτιά 4,28% και να προσγειώνεται στις 840,58 μονάδες. Στο 2ήμερο Δευτέρας και Τρίτης η αγορά έχασε περί τα 3,15 δισ ευρώ.

Δύο οι αιτίες που έκαναν το χρηματιστήριο να παρουσιάσει τόσο αρνητική εικόνα. Η μία έχει να κάνει με την μικρότερη του αναμενόμενο επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής με την ταυτόχρονη διατήρηση δυνάμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επενδυτές είχαν αποκομίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σημαντικά κέρδη από τις ελληνικές μετοχές.

Μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης έχασε 6,05%, ενώ ειδικά στις τράπεζες οι απώλειες ήταν άνω του 12%. Κακή ήταν σήμερα και η εικόνα στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς να υπερβαίνει το 2,2%, ενώ χθες είχε προσεγγίσει το 2%, ενώ στο 5ετές κινήθηκε πάνω από το 1,2%, ενώ ήταν κοντά στο 1%.

Σήμερα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,12%, στις 2.112,37 μονάδες, ενώ πτώση 5,10% κατέγραψε ο Mid Cap και στις 1.276,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,41% στις 736,28 μονάδες.

Σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε στο επίκεντρο λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ που υπέβαλε η SAZKA GROUP, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων ανέρχεται σε 9,12 ευρώ που, όπως προβλέπεται, αποτελεί το μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση τελούσε υπό αναστολή στη διαπραγμάτευσή της, ενώ σήμερα έκλεισε στο -4,03%, από -5,87% ενδοσυνεδριακά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με βουτιά 10,30%, οι μετοχές της Alpha Bank, Lamda, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 6% και τις Φουρλής, Jumbo, Eurobank και Σαράντη με απώλειες ανώτερες του 5%. Άνω του 4% κάμψη είχαν ΕΧΑΕ, Εθνική, Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τιτάν ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

 

Πηγή: www.newsit.gr