ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων! Τι μας περιμένει;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεν αλλάζει μονάχα το... όνομα του φόρου. Αυτό θα γίνει μονάχα για “ψυχολογικούς” και επικοινωνιακούς όρους. Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβαρύνει όλα τα μεσαία νοικοκυριά χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την γη που αποφέρει εισόδημα σε επαγγελματίες και μη αγρότες.

Η πρώτη βασική αλλαγή που έρχεται στον φόρο ακινήτων από το 2016 θα είναι η φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι στα εμπράγματα δικαιώματα όπως σήμερα με τον ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο αφορολόγητο το οποίο θα καθοριστεί στα 50.000 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν από το ποσό αυτό και πάνω (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ο νέος νόμος φέρνει φορολόγηση χωρίς απαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στις αντικειμενικές αξίες, αυτές θα αλλάξουν και θα προσεγγίσουν τις εμπορικές, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι δεν θα σημάνει και μείωση των ποσών σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους.
Καθώς το ποσό που πρέπει να εισπράξει το κράτος παραμένει στα 2,65 δισ. θα αλλάξουν οι συντελεστές φορολόγησης οι οποίοι θα ξεκινούν από το 0,1% για περιουσία αξίας 50.001 ευρω και θα κλιμακώνονται όσο αυξάνεται η αξία της περιουσίας ως και στο 2%

Εξετάζεται να υπάρξει κάποιο ειδικό καθεστώς για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ωστόσο θα κοπούν φοροαπαλλαγές που αφορούν σε επιχειρήσεις, δεν φαίνεται ότι θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ η αξία κάθε ακινήτου θα υπολογίζεται βάσει θέσης, περιοχής, σχεδίου πόλης κλπ όπως συμβαίνει και τον ΕΝΦΙΑ.

Εάν το αφορολόγητο καθοριστεί στις 50.000 ευρώ τότε υπολογίζεται ότι 4 στους 10 ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από τον φόρο στην ακίνητη περιουσία και έτσι θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί κατά πολύ η φορολόγηση για όλους τους υπόλοιπους.

Όλα δείχνουν ότι στο στόχαστρο με μεγάλη αύξηση στη φορολόγηση μπαίνουν ακίνητα με τιμή ζώνης από 2.000 ευρώ και πάνω, αλλά και ακίνητα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή σε περιοχή με υψηλή τουριστική κίνηση.

Πηγή: newsit.gr