Το μήνυμα που θα στείλουν στην νέα ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές από το Λαγονήσι στις 16 Ιουλίου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι δανειστές τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσουν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Τα ζητήματα που είναι ανοικτά μόνο λίγα δεν είναι. Το πλέον φλέγον βέβαια είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που σύμφωνα με τους δανειστές και τον Γιάννη Στουρνάρα είναι σε τροχιά εκτός στόχου. Συγκεκριμένα τόσο οι δανειστές, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπουν την «μαύρη τρύπα» να διαμορφώνεται σε άνω του ενός δις ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, οι δανειστές θα στείλουν το μήνυμα των προθέσεών τους και μάλιστα από την Αθήνα.

Σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Λαγονήσι στις 16 και 17 Ιουλίου, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι δανειστές. Στο εν λόγω συνέδριο έχει προγραμματιστεί να είναι παρόντες και τα μιλήσουν, όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών, αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσοι μάλιστα πιστεύουν ότι η ελληνική πλευρά θα τύχει ασυλίας, για ένα διάστημα, λόγω του ό,τι θα πρόκειται για μία νέα κυβέρνηση, μάλλον πράττουν θανάσιμο σφάλμα.

Η ελληνική πλευρά πιθανό να έχει κάποιες εβδομάδες καιρό, ώστε να παρουσιάσει τις δικές της θέσεις, απέναντι όμως σε στόχους που όμως ήδη είναι προδιαγεγραμμένοι.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο και τελευταίο Eurogroup για το καλοκαίρι, είναι προγραμματισμένο για την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Νέος υπουργός σαφέστατα δεν θα υπάρχει, ενώ θα ήταν έκπληξη μεγατόνων να πάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατά συνέπεια η πρώτη επίσημη τοποθέτηση των δανειστών για την Ελλάδα και την εξέλιξη του προγράμματος θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις Εθνικές Εκλογές και συγκεκριμένα στις 16 και 17 Ιουλίου, όταν όλη η ομάδα των δανειστών αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι προγραμματισμένο να βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο «στρογγυλό τραπέζι» με την νέα κυβέρνηση, ένα συνέδριο που διοργανώνει ο Economist.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τοποθετείται χρονικά για μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή έπειτα από τις 7 Σεπτεμβρίου. Οι δανειστές επιμένουν στους εξής άξονες:

Θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα μείνει κάτω από το 2% και σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για 2,3%, που περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό. Κανένας πλέον από τους διεθνείς οργανισμούς και από φορείς εντός Ελλάδος δεν βλέπουν ανάπτυξη, άνω του 2%. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τους απαισιόδοξους 1,3% ενώ τα στοιχεία του β’ τριμήνου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου λίγο πριν κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Δεν δέχονται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν πριν τις παροχές, 4,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν για 3,6%.

Θεωρούν ότι θα υπάρξει «μαύρη τρύπα» και από την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Ήδη δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση οφειλετών και τα πρώτα στοιχεία, του Μαΐου, θα δείξουν προς τα πού πάει η κατάσταση.

Τέλος, πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα τηρήσουν στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι πιθανό να περιμένουν, όχι πολύ πέρα από τον Σεπτέμβριο, ώστε να δουν προς τα που γέρνει η πλάστιγγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις.

Πηγή: www.newsit.gr