Έκθεση Κομισιόν: "Βλέπει" κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής λόγω παροχών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι εκλογές στην Ελλάδα τελείωσαν και όλοι ετοιμάζονται για τις επόμενες που είναι προγραμματισμένες για τις 7 Ιουλίου. Ωστόσο δεν κινούνται τα πάντα γύρω από την Ελλάδα και στην Ευρώπη ετοιμάζονται να αποτιμήσουν και επισήμως το πακέτο Τσίπρα που δόθηκε πριν τις ευρωεκλογές.

Η αρχή θα γίνει σήμερα (03.06.2019) στην συνεδρίαση του Euro Working Group, όπου είναι άγνωστο ποιος από την ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει. Συνήθως πηγαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση αν τελικά θα πάει ή όχι.

Στην εν λόγω συνεδρίαση θα υπάρξει αποτίμηση των παροχών και οι Ευρωπαίοι θα πάρουν θέση, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλλον δεν θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής και να μην πιαστεί ο στόχος για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόκλιση εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και την μία ποσοστιαία μονάδα.

Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αύριο επίσης Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα δυο εκθέσεις, μια στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και μία δεύτερη με τα ευρήματα της τρόικα στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει αν θα υπάρξει ή όχι τοποθέτηση του Euro Working Group σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και θα προτείνεται η λήψη ή όχι διορθωτικών μέτρων Φρένο στην πρόωρη αποπληρωμή

Παράλληλα αναμένεται στο Euro Working Group να μπει φρένο στα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ως «τιμωρία» στην Ελλάδα για παρέκκλιση από τις συμφωνίες στα δημοσιονομικά.

Το σχέδιο προέβλεπε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ συνολικού ύψους 3,7 δις ευρώ τα οποία βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο (κοντά στο 5%) και η υποκατάστασή τους από φθηνότερο δανεισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονομήσεις τόκων ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αλλάξει άρδην τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μείζονα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει με τους δανειστές μετατίθενται για μετά τις 7 Ιουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή των εκλογών και η κυβέρνηση που θα έχει εκλεγεί θα πρέπει να είναι παρούσα λίγες ώρες μετά την εκλογή της.

Πηγή: www.newsit.gr