Τα 15 φορολογικά μέτρα “φωτιά” που έρχονται τον Οκτώβριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τον «σκόπελο» της ψήφισης του μνημονίου έστω και με απώλειες, τα δύσκολα ωστόσο έρχονται από τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει νέο κύμα επιβαρύνσεων για τους φορολογούμενους.

Ανάμεσα στις αλλαγές που έρχονται είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από ενοίκια, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα καθώς και αλλαγές στο καθεστώς των αγροτών.

Ειδικότερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει:

Ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εισφορά αλληλεγγύης θα συνεχίσει να υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο (δηλαδή με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης). Με την ενσωμάτωση, περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ενδεχομένως να επιβαρυνθούν.
Απαλλαγές. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Φορολογικό καθεστώς για αγροτών: Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 και αύξηση σε δύο δόσεις του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή στο 0,33 ευρώ το λίτρο, μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016. Από την 1/10/2015 ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες θα ανέλθει από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Την 1η Οκτωβρίου 2016, ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί στα 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι φορολογούμενοι.
Μείωση κατά το ήμισυ των δαπανών για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
Επανασχεδιασμός των κλιμακίων φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.
Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.
Άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.
Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, ώστε εκτός από την προκαταβολή φόρου, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και μεγαλύτερο φόρο, καθώς ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Πηγή: vivanews.gr