Αλλαγές στο αφορολήγητο: Τι θα χρειάζεται για να γλιτώσετε 9.500 ευρώ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αίσθηση έκανε η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη σε σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, νέα κινητικότητα υπάρχει στο θέμα με δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, οι οποίες προαναγγέλουν σχετικές ανακοινώσεις.

Το ενδεχόμενο να συνδεθεί το αφορολόγητο που προβλέπει η φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους –και το οποίο φτάνει στις 9500 ευρώ- με την υποχρέωση διενέργειας συναλλαγών μέσω «πλαστικού χρήματος» (πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Όπως υποστήριξε ο κύριος Αλεξιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις οι δαπάνες μέσω της κάρτας να αναγνωρίζονται ως «αφορολόγητο». Δηλαδή, για τη χορήγηση του αφορολογήτου, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αξιοποιηθεί το μέτρο για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, και να αξιοποιηθεί η «εμπειρία» που αποκόμισαν οι πολίτες από την περίοδο των capital controls.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Αλεξιάδη: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χτίζεται το αφορολόγητο μόνον με την κάρτα. Θέλει κάποιος να εμφανίσει κάποιο αφορολόγητο; Γιατί λόγου χάρη να μην πει στον φορολογούμενο ότι αυτό που έχεις δαπανήσει μέσω της κάρτας, σου το αναγνωρίζω. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Αναφέρω εισηγήσεις που δεχόμαστε σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι ασφαλής μέθοδος και ώστε να έχει εικόνα το δημόσιο για το τι ακριβώς χαλάει ο πολίτης και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται με αποδείξεις κ.λπ».

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε επίσης: Στο θέμα των καρτών πλέον με τα capital controls, έχουμε το θετικό ότι συνηθίσαμε όλοι στην χρήση τους και είδαμε ότι δεν είναι κάτι τραγικό, είναι εύκολο, ασφαλές και θα το αξιοποιήσουμε για να δώσουμε και κίνητρα στον φορολογούμενο .Μάλιστα θα υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένες εξαγγελίες. Δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης όταν χρησιμοποιεί την κάρτα του για να καλύπτει όλο το εισόδημά του και να αγοράζει τα πάντα με κάρτες, να μην έχει κίνητρο να το κάνει σε σχέση με μια έκπτωση, μια παροχή από την τράπεζα κ.λπ., συγκριτικά με έναν άλλον, ο οποίος τα δαπανά όλα μετρητά. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Πηγή: fimes.gr