120 δόσεις – Ψυχρολουσία από την τρόικα, τις έβαλε στον “πάγο”.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά το πιο σημαντικό να παγώσει η εξαγγελθείσα ρύθμιση με τις 120 δόσεις, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Αντίθετα με τις 120 δόσεις, δόθηκε πράσινο φως στο θέμα του κατώτατου μισθού, που έχει αποφασίσει η Αθήνα.

Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι τελικά θα βρεθεί η φόρμουλα σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και στην τελική έκθεση, τη 2η στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, στις 27 Φεβρουαρίου θα περάσει και αυτό το τεστ και θα εκταμιευθούν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι εκείνη την ώρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές σε όλα τα επιμέρους θέματα.

Τα 16 προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε η τρόικα να συναινέσει στο να κλείσει θετικά η αξιολόγηση.

Οι 120 δόσεις αν και αναμένονταν να κλείσουν σε αυτή την επίσκεψη, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι δανειστές έχουν τις ενστάσεις τους. Και με βάση αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει την τελική της πρόταση, που προφανώς θα είναι πιο αυστηρή από αυτό που έχει ήδη περιγραφεί. Ίσως για τα ταμεία ξεκινήσει πιο άμεσα η ρύθμιση.

Ο κατώτατος μισθός είναι το μόνο ζήτημα που ουσιαστικά έχει κλείσει με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Το μόνο που απομένει να ανακοινωθεί είναι το ύψος της αύξησης. Η τρόικα δεν θέλει να υπερβεί το 6%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αγγίξει το 10%, προκειμένου να μην βρεθεί ασυνεπής στις εξαγγελίες. Το πιθανό σενάριο θέλει η αύξηση να είναι κοντά στο 8%. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει στο 10%, αφού η τρόικα δεν πρόκειται σε αυτή την περίπτωση να φέρει τον κόσμο ανάποδα να το ανατρέψει, αφού δεν έχει και δημοσιονομική κόστος. Εξάλλου όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη μέχρι τις ευρωεκλογές το θέμα Ελλάδα έχει πάει χαμηλά από θέμα σπουδαιότητας για τους ευρωπαίους. Τι θα συμβεί μετά είναι ένα άλλο θέμα.

Διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα να έχουν συμφωνηθεί τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όλες οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.

Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τελικά δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, όπως ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και τώρα πλέον ζητείται «σαφής και ισχυρή πτωτική τάση», όπως ανέφερε χθες στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.

Κόκκινα δάνεια: Εκεί υπάρχει πραγματικό ναυάγιο. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά εμφανίζεται απροετοίμαστη και χωρίς κοστολογημένο σχέδιο και βασικά χωρίς σχέδιο. Είναι το μεγάλο αγκάθι και ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει το θέμα.

Για τις εξελίξεις στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του Euro Working Group της 31ης Ιανουαρίου. Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για

Η έκθεση αναμένεται να είναι έτοιμη και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: www.newsit.gr