Λεφτά υπάρχουν αλλά εκτός… τραπεζών. 32 δισ. ευρώ κρυμμένα σε σεντούκια και στρώματα.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ιλιγγιώδες παραμένει το ποσό που κρατάνε οι Έλληνες μακριά από τις τράπεζες.
Αυξημένα τα χρήματα εκτός τραπεζών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο φόβος για νέα οικονομική κρίση κάνει τους πολίτες να κρατάνε τα λεφτά σπίτια τους.
Στο 16% του ΑΠΕ η νομισματική κυκλοφορία στην χώρα μας.

Απίστευτο είναι το ποσό που έχουν κρυμμένα σε… στρώματα και σεντούκια οι Έλληνες και τα κρατούν εκτός τραπεζών! Συγκεκριμένα τα χρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός των τραπεζών φτάνουν το απίστευτο ποσό των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο λόγος που Έλληνες δεν αποφασίζουν να καταθέσουν τα χρήματά τους στην τράπεζα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία αλλά και ο φόβος για ακόμη μια κρίση ή ακόμη και ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων. Και αυτό παρά το γεγονός πως το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται πλέον σταθερό και δυνατό και η προοπτική ενός Grexit έχει ουσιαστικά εκλείψει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος τον Νοέμβριο του 2018 η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, των μετρητών δηλαδή που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ήταν 31,977 δισ.ευρώ. Μάλιστα το ποσό αυτό ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2017, οπότε το ποσό εκτός τραπεζών ανερχόταν σε 31,1 δισ.ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2002 μέχρι περίπου και τα τέλη του 2009 η νομισματική κυκλοφορία στη χώρα μας, ως ποσοστό του ΑΠΕ, αυξανόταν περίπου με παρόμοιους ρυθμούς με τη ζώνη του ευρώ.

Από το 2010 όμως άρχισε η μεγάλη έξοδος κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης και κυρίως λόγο του φόβου για ένα ενδεχόμενο Grexit. Μάλιστα στα μέσα του 2012, τα μετρητά εκτός τραπεζών ξεπερνούσαν το 20% του ΑΕΠ.

Μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τους Ευρωπαίους δανειστές, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, η νομισματική κυκλοφορία άγγισε απίστευτα ποσοστά και έκανε ρεκόρ προσεγγίζοντας το 28% του ΑΠΕ, το καλοκαίρι του 2015.

Από τότε και μετά τα capital controls και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα άρχισαν να ρίχνουν το ποσοστό της νομισματικής κυκλοφορίας, η οποία όμως παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα τα χρήματα εκτός τραπεζών φτάνουν το 16% του ΑΕΠ ενώ στην ευρωζώνη στο 10%.

Τα στοιχεία αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν πως ο λόγος που οι Έλληνες κρατούν τα χρήματά τους εκτός τραπεζών είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα capital controls επίσης αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για να επιστραφούν τα μετρητά που διαθέτει κάποιος στο σπίτι του ή σε θυρίδες, στην τράπεζα. Και παρά το γεγονός ότι το χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας σαν οικονομία η εμπιστοσύνη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Πηγή: ant1news