Οι αλλαγές φόρου για μπλοκάκια, ενοίκια και αγρότες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αλλάζει η φορολόγηση για ανείσπρακτα ενοίκια, μπλοκάκια και αγροτικές επιδοτήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και την αναπληρώτρια υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη, που αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Τα σχέδια είναι τα εξής:

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια σχεδιάζεται η απαλλαγή από τον φόρο. Οι ισχύουσες διατάξεις δεν διαχωρίζουν τα ενοίκια που εισπράχθηκαν από τα ανείσπρακτα και ο φορολογικός πέλεκυς πέφτει βαρύς με συντελεστές 11% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

Με τη νέα διάταξη θα επανέλθει η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, μέσω των εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι. Έτσι , όσοι δεν έχουν εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια, θα μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.

Για τις αμοιβές με «μπλοκάκι» τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η τελική μορφή των διορθωτικών διατάξεων θα δείξει αν υπάρξουν πραγματικές ελαφρύνσεις και για ποιους. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.

Η επικείμενη αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογουμένους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Το αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις από την αλλαγή που θα επέλθει, εξαρτάται αποκλειστικά από τον φορολογικό συντελεστή με βάση τον οποίο θα φορολογηθεί το άθροισμα των εισοδημάτων (22%, 32%, 42%).

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο θα υπάρξει για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.

Πηγή: enikos.gr