«Στο κόκκινο» πέντε ομάδες ασφαλισμένων


Πέντε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, καθώς οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Σε περίπτωση που υιοθετηθούν τα μέτρα των δανειστών, για τα οποία η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές», απειλούνται 220.000 ασφαλισμένοι.

Πέντε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων βρίσκονται στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Υπολογίζεται πως περίπου 220.000 βρίσκονται στην… πρώτη γραμμή κινδύνου και απειλούνται άμεσα από τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Βασικό θέμα στην «ατζέντα» είναι οι πρόωρες συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν επίμονα να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 67ο έτος. Παράλληλα θέτουν θέμα νέων μειώσεων στις συντάξεις τόσο μέσα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όσο και μέσα από τη στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών (που θέτει σε κίνδυνο τα κατώτερα όρια).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» στο θέμα των συντάξεων και αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις, το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ- Τράπεζες) και συγκεκριμένα στον περιορισμό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Πηγή: Έθνος